„Oprire unică” la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița | Lemne de foc din România pentru familii vulnerabile din R. Moldova

Acordul privind „oprirea unică” va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că executivul a aprobat miercuri, 1 februarie, semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România. Potrivit autorităților, acest acord ar urma să contribuie la „accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune”, prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, lucru care ar urma să reducă timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv a transportului de mărfuri. Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control.
  • Începând cu 4 februarie 2023, starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, informează portalul newsmaker.md, făcând trimitere la o hotărâre de guvern din 1 februarie. Documentul să fie prezentat pentru aprobare în parlament. Potrivit MAI, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională. Instituția mai precizează că prelungirea stării de urgență va oferi și în continuare posibilitatea de a interveni prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent.
  • Agora.md scrie că deputații se întâlnesc joi, 2 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023. Pe ordinea de zi figurează solicitarea Guvernului de prelungire a stării de urgență cu încă 60 de zile, inclusiv alte subiecte. Potrivit jurnaliștilor deputații vor examina, în prima lectură, proiectul de lege prin care se reglementează serviciile de finanțare participativă, precum și inițiativa legislativă care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului.
  • Jurnaliștii de la Radio Chișinău o citează pe prim-ministra Natalia Gavrilița, care a declarat că dialogul politic, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, armonizarea legislației naționale vor fi printre principalele subiecte care vor fi abordate săptămâna viitoare, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului de asociere UE- R. Moldova. „Vom continua să discutăm cu Comisia Europeană despre cum putem gestiona provocările cu care se confruntă cetățenii noștri, vom discuta despre procurarea în comun a resurselor energetice, la prețuri mai bune, extinderea în continuare a cotelor de export pentru produsele moldovenești și în general accesul antreprenorilor și produselor noastre pe piața europeană”, a mai notat șefa cabinetului de miniștri.
  • TV8.md scrie că executivul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro. Conform documentului, urmează să fie creată infrastructura regională de gestionare a deșeurilor care ar urma să aducă mai multe beneficii economice, sociale și de mediu.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Primul lot cu lemn de foc din România a ajuns în Republica Moldova, anunță o postare a TVR Moldova, care este printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean în ultimele 24 de ore. Jurnaliștii notează în material că Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a achiziționat un volum de 2.100 m.c. de masă lemnoasă din România ce va fi distribuit gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament. Lemnul va ajunge la primării, iar de acolo va fi distribuit persoanelor incluse în program.
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților o postare a moldova.org în care prezintă istoria unei femei pe nume Liubovi, un mic fragment dintr-un articol despre prima și ultima grijă de sine a femeilor, materialul fiind publicat în revista „Oameni”.