Opt morți, după un atac al Rusiei asupra unui spital din regiunea ucraineană Sumî

Urmările atacului rusesc asupra spitalului din Sumî, 28 septembrie 2024.

Cel puțin opt persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, după ce spitalul din regiunea ucraineană Sumî a nimerit sub atacurile Rusiei în dimineața zilei de sâmbătă, 28 septembrie. Alți peste 100 de pacienți au fost evacuați din spital. 

Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, în dimineața zilei de 28 septembrie, armata rusă a atacat cu drone Shahed un spital din regiunea Sumî, transmite serviciul ucrainean al Europei Libere.

Ministerul Sănătății de la Kiev a raportat că printre răniți se numără și doi lucrători medicali: un medic și o asistentă care se aflau în secția de primire. „Secția de recepție a spitalului a fost distrusă, unul dintre etaje și acoperișul clădirii au fost parțial distruse”, au precizat reprezentanții ministerului.

Printre cei decedați ar fi și un polițist, spune ministrul afacerilor interne Ihor Klimenko. Potrivit acestuia, după prima lovitură, spitalul a fost evacuat, la fața locului au sosit salvatorii și polițiștii, apoi armata rusă a lovit a doua oară.

Atacurile asupra orașului Sumî și a regiunii Sumî s-au intensificat de când forțele ucrainene au lansat operațiunea în regiunea Kursk.

Forțele ucrainene relatează că atacurile ruse din regiunea Sumî din 28 septembrie au avariat două spitale și blocuri situate în apropiere.

Armata rusă atacă în mod regulat regiunile ucrainene cu diferite tipuri de arme. Conducerea Rusiei neagă că armata sa a provocat lovituri direcționate intenționat asupra infrastructurii civile a orașelor și satelor Ucrainei.

Autoritățile ucrainene califică aceste lovituri drept crime de război ale Federației Ruse și susține că sunt efectuate în mod intenționat.

Val de atacuri ruse, în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât 69 din 73 de drone lansate de Rusia spre Ucraina la începutul zilei de 28 septembrie.

Administrația militară a Kievului a declarat separat că 15 drone ruse au fost doborâte la periferia capitalei ucrainene, resturi căzând într-unul dintre cartierele orașului, dar nu au fost raportate victime.

Cea mai recentă rundă de atacuri rusești a avut loc la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu candidatul republican la președinție și fostul președinte al SUA Donald Trump, pe fondul tensiunilor legate de ceea ce criticii numesc poziția pro-rusă a fostului președinte american, scrie RFE/RL.

Zelenski s-a întâlnit cu Trump după ce a purtat discuții, la Washington, cu președintele SUA Joe Biden și ci vicepreședintele american, Kamala Harris, candidatul democrat la președinție.

Președintele Ucrainei i-a prezentat lui Biden și Harris, dar și lui Trump, ceea ce el numește „planul de victorie”, o strategie pentru a pune capăt războiului, despre care se cunosc puține detalii.

Biden a anunțat mai devreme, pe 26 septembrie, un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Kiev și a repetat într-o declarație că Statele Unite vor „oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te