Opt persoane, reținute de poliție pentru că ar fi înșelat militari ucraineni interesați să cumpere mașini de teren

Cei opt bănuiți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Poliția a reținut opt cetățeni ucraineni care ar fi obținut, prin înșelăciune, circa trei milioane de lei de la militari ucraineni pentru cumpărarea mașinilor de teren, propuse spre vânzare pe internet.

Cei opt bănuiți sunt refugiați din Ucraina care au venit în R. Moldova după începerea războiului. Este vorba de șapte bărbați și o femeie, cu vârste între 28 și 43 de ani, membri ai unui grup infracțional activ din 2022. Aceștia erau implicați în înșelarea victimelor și spălarea de bani.

Oamenii legii au stabilit că circa 40 de militarii ucraineni activi pe front au transferat bani pentru cumpărarea unor mașini de teren din donațiile colectate în acest scop, dar după ce au selectat și plătit pentru mașini acestea nu au fost livrate și nici banii nu au fost restituiți. Mașinile urmau să fie folosite pentru operațiunile militare din estul Ucrainei.

După transferul mijloacelor financiare, bănuiții retrăgeau banii din bancomate în Moldova sau îi foloseau pentru servicii și cumpărături. În urma investigațiilor, au fost descoperite bunuri achiziționate cu acești bani, inclusiv 22 de automobile de lux, bijuterii și sume de bani. Bunurile au fost confiscate în urma a peste 20 de percheziții în Moldova și peste 10 în Ucraina.

Investigațiile autorităților ucrainene au arătat că peste 100 de persoane au fost victime ale schemei de escrocherie.

Autoritățile din Kiev și Chișinău au format o echipă comună de investigații care a destructurat gruparea infracțională.

Cei opt bănuiți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, după emiterea unui mandat de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Decizia instanței a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te