O ultimă decizie a comisiei extraordinare de sănătate publică (luată luni, 28 septembrie) a fost să instituie cod roșu de alertă pentru coronavirus în două orașe mari, Chișinău și Bălți, și în majoritatea raioanelor R. Moldova, cu excepția câtorva. Anterior acestei decizii, atât numărul de îmbolnăviri noi, cât și cel de decese au crescut exponențial, o tendință care continuă. Cu toate acestea, președintele Igor Dodon a arătat la conferința sa de luni că autoritățile nu iau în calcul revenirea la vreo restricție, nici în activitatea economică, nici în sistemul educațional, semnalând din nou că s-ar bizui pe vaccin - acesta va fi cel care va reduce normalitatea, a sugerat el. Cum reacționează specialiștii?
Your browser doesn’t support HTML5
Sunt două săptămâni de când media zilnică a trecut de 600, cea săptămânală – de 4 mii de noi infectări și 80 de decese, iar cea a cazurilor active a trecut peste 11 mii, cifrele nu s-au mai întâlnit de la începutul pandemiei.
Și tot de două săptămâni, un economist, Veaceslav Ioniță, în trecut parlamentar, încearcă aproape zilnic, cu semnale de alarmă pe pagina sa pe o rețea de socializare, să atragă atenția publică asupra acestor creșteri, numite de economist „exponențiale”, ale cifrelor din statisticile legate de virus.
Nu examinăm la etapa aceasta posibilitatea de sistare a sistemului educational
Președintele Igor Dodon spusese însă luni că sistemul medical nu suferă nici de supra-aglomerare, nici de lipsuri, iar impunerea unor noi restricții nu este luată în calcul de către autorități: „Noi nu examinăm posibilitatea de a stopa activitatea economică,” a spus el. „Același lucru se referă și la sistemul educațional – nu examinăm la etapa aceasta posibilitatea de sistare a sistemului educational, ” a mai spus președintele.
Ala Tocarciuc, o expertă în sănătate care a observat printre primii specialiști moldovenei ieșirea lunile trecute a epidemiei de sub control, spune că impresia e că asistăm cel puțin la o mare disonanță, între culorile roz folosite de președinte și realitățile din sistemul medical, afectat de grave suferințe:
„Săptămâna trecută, au avut cunoștință de foarte multe situații în care oamenii nu erau la spital sau pacientul era grav într-un spital și trebuia transferat în altul, pentru că era grav, iar în acel altul nu era luat pentru că locuri nu erau – adică, locuri în spital sunt puține, medici nu ajung și, chiar dacă fac locuri suplimentare de terapie intensive, nu are cine lucra. ”
### Vezi și... ### COVID-19 în educație: autoritățile se gândesc să relaxeze unele restricțiiÎngrijorarea cea mai mare a expertei e legată totuși de ce se poate întâmpla în viitor, chiar începând cu octombrie, când este așteptat debutul gripei sezoniere:
Nu mai putem să ne jucăm cu virusul
„Noi am încercat să ne jucăm cu covidul în R. Moldova, dar am ajuns într-un punct când nu se mai poate de jucat. Pentru că, în afară de covid, o să avem bolnavi de gripă sezonieră – pentru că noi nu am adus vaccin de gripă sezonieră și în timp ce țările lumii deja au început vaccinarea noi abia l-am comandat – o să avem inclusiv forme grave de gripă, pentru că din patru viruși declarați pentru anul acesta ca și viruși sezonieri, trei au fost viruși pandemici. Și vom mai avea bolile cronice, care toamna se agravează – astea sunt cardiovascularele, ulcerul, artropatiile – adică boli care se agravează când trecem de la sezonul cald la cel rece. Ce vom face noi cu aceste trei fluxuri de bolnavi, în condițiile în care spitalele deja sunt supra-pline? Cu ce resurse suntem pregătiți pentru toți acești bolnavi? De asta zic că nu mai putem să ne jucăm cu virusul.”
Ala Tocarciuc critică și afirmația președintelui, făcută în aceeași conferință de luni, că vaccinul rusesc va fi cel ce va readuce normalitatea.
„Evident că este foarte important să obținem mai repede vaccinul pentru R. Moldova și, după cum cunoașteți, autoritățile din R. Moldiva s-au adresat oficial către Federația Rusă pentru a primi ac est vaccine, imediat ce va trece toate etapele ca să fie acceptat la nivel internațional,” a spus Igor Dodon.
„Eu nu văd un vaccin până la sfârșitul anului”, îl contrazice pe președinte Ala Tocarciuc.