Orașe îmbrăcate în lemn. Alegerile cresc tensiunea în marile orașe americane

Unii așteaptă rezultatul alegerilor pentru președinția Statelor Unite cu nerăbdare sau cu resemnare. Alții, cu nervozitate. Între timp, centrele comerciale din marile orașe se îmbracă în lemn.

Comercianții acoperă ferestrele cu placaj pentru a-și proteja magazinele împotriva eventualelor revolte produse cu ocazia alegerilor din 3 noiembrie sau după acestea.

Magazine ți restaurante din centrul orașului Philadelphia pregătite pentru ziua alegerilor.

În centrul orașului Washington, afacerile și clădirile guvernamentale și-au acoperit ferestrele și ușile cu scânduri. În New York, multe magazine, restaurante și hoteluri și-au baricadat intrările și vitrinele. Scene similare au fost observate în Denver, Minneapolis și Los Angeles.

O femeie trece pe lângă un magazin Saks Fifth Avenue din New York la 1 noiembrie 2020. Vitrinele către stradă ale magazinului au fost acoperite cu scânduri pentru a prevenit posibilele atacuri, furturi și vandalizarea magazinului.

Există temerea că alegerile din acest an ar putea fi urmate de proteste violente ale grupărilor de extrema dreaptă sau stânga, într-o societate profund polarizată în ultimii patru ani, motiv pentru care multe magazine din marile orașe s-au baricadat și o serie de guvernatori au pus în alertă Garda Națională.

Tensiunile oricum ridicate în societate, ar putea exploda dacă desemnarea unui câștigător al alegerilor se va prelungi zile sau chiar săptămâni.

Gărzile private de securitate stau în afara magazinului universal Saks Fifth Avenue, cu o noapte înainte de alegerile prezidențiale din New York, 2 noiembrie 2020.

Statele Unite organizează alegerile prezidențiale pe 3 noiembrie și mulți sunt îngrijorați de posibilele manifestații și violențe din cauza mediului politic extrem de volatil și polarizat al țării. Cel puțin 98,8 milioane de persoane au votat înainte de ziua alegerilor, adică aproximativ 71% față de cele 139 de milioane de voturi de la alegerile prezidențiale anterioare, din 2016, potrivit datelor colectate de The Associated Press. Pentru că unele state, inclusiv Texasul, au depășit deja numărul total de voturi din 2016, experții au prezis o participare record anul acesta.

Un manechin într-o vitrină. Muncitorii pun placaj peste ferestre ca măsură de precauție împotriva eventualelor daune provocate de protestele legate de alegeri în cartierul SoHo din New York, 2 noiembrie 2020.

Este motivul pentru care, peste tot în marile orașe ale Statelor Unite, muncitorii au de lucru: ei trebuie să pună panouri de protecție, garduri și alte sisteme de alarmă și pază pentru a apăra magazinele și afacerile de eventualele vandalizări care s-ar putea produce după anunțarea rezultatelor alegerilor.

În SoHo, New York, muncitorii acoperă vitrinele cu placaj.

Un magazin Bergdorf Goodman de pe 5th Avenue din New York, la 1 noiembrie 2020, cu fațada acoperită cu panouri de lemn pentru a-l proteja de posibilele tulburări civile din timpul alegerilor prezidențiale pentru Casa Albă.

În centrul New York-ului, alt magazin care se pregătește de posibilele violențe care ar putea urma alegerilor.

Mulți se tem, așadar, că tensiunile acumulate de-a lungul ultimelor luni ar putea duce la proteste masive.

Un restaurant Subway cu ferestrele și ușile acoperite cu plăci de lemn, pregătit pentru momentul alegerilor, 2 noiembrie 2020, în centrul orașului Los Angeles.

Graffiti anti-Trump pe placajul abia pus în vitrina unui magazin împotriva posibilelor violențe, cartierul SoHo, New York, SUA, 2 noiembrie 2020.

În lunile care au precedat zilei alegerilor, Statele Unite s-au confruntat cu pandemia de coronavirus care a infectat peste nouă milioane de americani și a ucis peste 230.000, forțând autoritățile locale să facă schimbări ale sistemului în mare măsură din mers și, mai ales, fără bani federali. De asemenea, în multe orașe și state au avut loc proteste declanșate de ceea ce unii au numit „rasismul sistemic” al organelor de ordine. Aceste proteste au degenerat pe alocuri în distrugerea magazinelor din centrele comerciale ale marilor orașe.

Așadar violențele sunt o posibilitatea reală mai ales că anul acesta s-a votat masiv prin corespondență, modalitatea la care au apelat neobișnuit de mulți alegători pentru a evita cozile, pe fundalul pandemiei de coronavirus. Donald Trump a căutat în repetate rânduri să submineze alegerile pretinzând fără să aducă vreo dovadă că votul prin poștă va duce la o fraudă electorală pe scară largă.

Așadar, indiferent care va fi rezultatul votului, comercianții și oamenii de afaceri își blindează vitrinele și trag zăvoarele.