„Orașul erou”: Biblioteca de la Irpin oferă refugiu în orașul ucrainean devastat

Copiii folosesc lanternele de pe telefoanele mobile în timpul unei pene de curent la o întâlnire a clubului lor de literatură din biblioteca publică din Irpin, pe 23 decembrie.

Situată la parterul unui bloc de apartamente cu nouă etaje, biblioteca a devenit simbolul recuperării în urma devastărilor  ocupației ruse.

Un bărbat lucrează la laptop printre rafturile bibliotecii.

„De îndată ce biblioteca s-a redeschis, le-am oferit oamenilor posibilitatea de a-și reîncărca telefoanele și de a se bucura de căldură în timpul reconstrucției orașului”, spune Eugenia Antoniuk de la Consiliul orășenesc Irpin.

O imagine aeriană a orașului Irpin realizată pe 29 aprilie arată distrugerile provocate în zonele civile de trupele rusești.

Floarea soarelui, un simbol îndrăgit al Ucrainei, și o familie de berze împodobesc pereții sediului distrus al Casei de cultură din Irpin.

Pentru că guvernul ucrainean nu dispune de fonduri pentru o reconstrucție pe scară largă, mulți locuitori sunt nevoiți să-și repare singuri case, folosind orice facilități publice care funcționează.

Biblioteca s-a dovedit neprețuită pentru creșterea moralului comunității, în special în timpul penelor de curent electric.

Olena Țihanenko, de 75 de ani, este directoarea bibliotecii Irpin de patru decenii, încă de pe vremea când, după cum își amintește cu mândrie, fotocopiatorul acesteia era singurul din oraș.

„Suntem în inima orașului, în piața centrală și am fost mereu populari”, a spus ea. „Când nu exista internet, sălile noastre erau pline de cititori”.

Copii jucându-se lângă un generator în fața bibliotecii.

Oficialitățile ucrainene au încercat orașul Irpin pe drumul său spre refacere, desemnându-l „oraș erou”, o recunoaștere a hotărârii pe care oamenii săi au demonstrat-o în fața atâtor adversități.

O pictură murală realizată de artistul britanic Banksy arată o gimnastă pe un peretele unui bloc de locuințe distrus de ruși la Irpin.

Orașul i-a acordat recent titlul de cetățean de onoare lui Banksy pentru că „a atras atenția comunității mondiale asupra amplorii distrugerilor din Irpin”.

Un bărbat costumat în Sfântul Nicolae și o femeie îmbrăcată în înger îi întâmpină pe copii în biblioteca împodobită festiv pe 23 decembrie.

„Am primit niște dulciuri, și de aceea venim cu copiii noștri cu această ocazie, pentru a ne ridica moralul”, a spus Viktoria Voskresova, locuitoare din Irpin.

O femeie costumată în înger la biblioteca din Irpin. 

„Ce se întâmplă la bibliotecă atinge toate aspectele veții oamenilor”, spune Eugenia Antoniuk de la Consiliul orășenesc din Irpin.