Orban a discutat cu Putin la Moscova despre „inițiativele” sale de pace în Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban, alături pre președintele rus Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina ar trebui să-și retragă forțele din patru regiuni pe care Moscova le revendică, dacă Kievul dorește pace.

Putin a făcut declarația după discuțiile cu premierul ungar Viktor Orban, care a întreprins o vizită neanunțată la Moscova, pe 5 iulie, stârnind critici dure din partea oficialilor UE.

Premierul ungar, a cărui țară a preluat președinția prin rotație a UE de la 1 iulie, a vizitat Moscova la numai câteva zile după ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a propus să ia în considerare un armistițiu cu Rusia și începerea unor negocieri de pace.

Putin i-a mulțumit lui Orban pentru ceea ce a numit o conversație „sinceră și utilă”, dar a spus că nu vede sensul unui armistițiu care i-ar permite Ucrainei să-și regrupeze trupele și să se reînarmeze.

„Vorbim despre retragerea completă a tuturor trupelor [ucrainene] din Republicile Populare Donețk și Luhansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson”, a declarat Putin, precizând că aceasta ar fi principala condiție a încetării focului, așa cum o vede Moscova.

Liderul de la Kremlin a repetat că ar fi deschis unor eventuale negocieri de pace, în timp ce Rusia își continuă ofensiva lentă în estul Ucrainei. Totodată, el a reluat acuzațiile sale mai vechi că liderii de la Kiev și partenerii lor occidentali nu și-ar dori, de fapt, să pună capăt războiului.

Potrivit lui Putin, printre alte subiecte discutate cu Orban au fost relațiile Rusiei cu UE, care acum sunt „la cel mai jos nivel”, și posibilele principii ale unei noi potențiale arhitecturi de securitate a Europei.

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, după ce s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, pe 2 iulie, a dorit să afle opinia lui Putin despre inițiativele sale de pace – încheierea unui armistițiu care să deschidă calea începerii negocierilor.

„Am înțeles că pozițiile sunt foarte diferite. Trebuie făcuți foarte mulți pași pentru a ne apropia de sfârșitul războiului. Dar cel mai important pas l-am făcut, stabilind contacte, și voi lucra în continuare în această direcție”, a declarat liderul de la Budapesta.

„Pacea este cel mai important lucru pentru Europa. Considerăm că lupta pentru pace este principalul obiectiv pentru următoarele șase luni ale președinției noastre [în Consiliul European]”, a declarat el după discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Vizita premierului maghiar, a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a UE, a fost criticată dur de lideri europeni, care au atenționat că Orban nu are mandatul blocului comunitar de a purta negocieri cu Moscova.

Vineri, înainte de vizita în capitala rusă, Viktor Orban a precizat, într-o emisiune la un post de radio maghiar, că nu este în măsură să negocieze în numele UE între Ucraina și Rusia. Dar cea ce poate să facă este să încerce să convingă părțile în conflict de „necesitatea de a parcurge împreună un drum lung care se poate încheia cu încetarea focului și negocieri de pace”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că premierul ungar nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova, de aceea vizita sa are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

„Cele 27 de națiuni ale UE s-au opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent în urma invaziei. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă”, a declarat Borrell.

În ajun, șeful Consiliului European, Charles Michel, a reiterat poziția comună a UE conform căreia „nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Orban întreține relații strânse cu Putin, opunându-se sancțiunilor occidentale și eforturilor occidentale de a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Atitudinea lui Orban față de Moscova a stârnit îngrijorarea că președinția maghiară a UE ar putea eroda unitatea membrilor blocului în legătură cu războiul din Ucraina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te