Orban îl va sprijini pe olandezul Rutte la șefia NATO dacă-și cere scuze și promite ceva legat de Rusia

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban își prezintă politicile pro-rusești în chestiunea Ucrainei ca pacifism, ca la acest marș din 1 iunie, 2024, de la Budapesta.

Premierul ungur Viktor Orban a spus că Ungaria ar putea renunța să-l sprijine la șefia NATO pe președintele român Klaus Iohannis și îl va sprijini pe mai agreatul premier olandez Mark Rutte în anumite condiții.

Într-un interviu cu un portal unguresc finanțat de guvern, Orban a spus că Rutte va trebui să-și ceară scuze pentru că a „insultat” Ungaria și va trebui să promită că Ungaria nu va fi nevoită să participe în acțiuni militare legate de Ucraina și Rusia cu care nu este de acord.

Ungaria a criticat aspru decizia recentă a unor state occidentale ca SUA și Germania de a permite Ucrainei să folosească arme primite de la ele pentru a lovi și ținte din interiorul Rusiei, în anumite condiții.

În interviul său cu site-ul Mandiner, citat de DPA, Orban spune că Ungaria îi va cere lui Rutte, ca șef NATO, să-i promită că Ungaria va fi exceptată de la acțiuni militare ale alianței în străinătate, dacă nu vrea să participe la ele.

Tratatul NATO, în faimosul articol 5, spune că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor - implicând că și riposta este unanimă.

Orban mai spune că olandezul ar trebui să se scuze pentru că a declarat odată că va face Ungaria să îngenuncheze, într-o declarație din 2021 comparată de liderul ungur cu încercările lui Hitler și Stalin de a-i subjuga țara.

Contextul în care a făcut Rutte în 2021 declarația criticată de Orban a fost adoptarea de către Ungaria a unei legi după model rusesc împotriva „propagandei homosexuale”.

Nu este prima oară când Ungaria cere liderului unei democrații europene cu tradiție să-și ceară scuze pentru critici la adresa regimului Orban, pe care premierul de la Budapesta le percepe ca fiind adresate întregii țări.

Mai devreme anul acesta, el i-a cerut premierului Suediei ca dacă vrea ca Ungaria să nu se mai opună primirii țării lui în NATO, să vină personal la Budapesta ca să-și ceară scuze pentru critici la adresa derapajelor antidemocratice din Ungaria.

Ulf Kristersson a venit în vizită până la urmă, dar nu a formulat scuze, cel puțin în public, iar Ungaria a încetat după aceea să mai tergiverseze ratificarea primirii Suediei în NATO.

Ungaria este în prezent singura țară din cele 32 din alianță, în afara României, care spune că ar prefera ca șefia NATO să fie preluată de la toamnă de Iohannis, nu de Rutte.

În interviul citat de DPA, Orban a părut să sugereze că susținerea de către Ungaria a candidaturii lui Iohannis ar fi motivată în primul rând de relațiile bune cu țara vecină. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te