Orban le-a spus conservatorilor americani că guvernul său este sub „asediul” liberalilor progresiști

Viktor Orban la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) din Dallas, august 2022

Premierul ungar Viktor Orban i-a îndemnat pe 4 august pe conservatorii americani reuniți în Texas să își unească forțele cu conservatorii maghiari în 2024 pentru a lua înapoi de la liberali instituțiile de la Washington și Bruxelles.

Orban a declarat că Ungaria și guvernul său se află „sub asediul liberalilor progresiști”, pe care i-a acuzat că încearcă să separe civilizația occidentală de rădăcinile sale creștine, în timp ce politicile guvernului său pro-familie, poziția anti-imigrație și respingerea ideologiei de gen se opun acestor eforturi.

### Vezi și... ### Orban își apără punctul de vedere „cultural” în disputa privind afirmațiile sale rasiste

„Acest război este un război cultural”, a declarat Orban, vorbind la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) din Dallas. „Trebuie să ne revitalizăm bisericile, familiile, universitățile și instituțiile noastre comunitare”.

Orban a mai spus că Statele Unite au nevoie de un lider puternic care să negocieze un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Doar un lider puternic poate negocia pacea”, a spus Orban. „Avem nevoie de o Americă puternică, cu un lider puternic”. Orban nu s-a referit în mod specific la fostul președinte american Donald Trump, care a dat de înțeles că va candida din nou la președinție în 2024. El și Trump au avut relații de prietenie când Trump era la Casa Albă, iar liderul ungar l-a susținut pe Trump înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2020.

### Vezi și... ### Liderii PE condamnă „declarațiile rasiste” ale lui Viktor Orbán și cer sancționarea Ungariei

Orban a fost nu odată criticat în Europa, cel mai recent pentru comentariile pe care le-a făcut despre amestecul rasial, afirmații considerate rasiste și înrădăcinate în ideologia nazistă.

El le-a spus participanților la CPAC că cei care l-au acuzat pe el sau guvernul său de rasism sunt „idioți” și că guvernul său a adoptat o politică de „toleranță zero” față de rasism și antisemitism.

De asemenea, naționalistul de dreapta a fost criticat de liderii Uniunii Europene, care spun că a subminat democrația prin măsuri care restricționează imigrația și oferă guvernului său controlul asupra mass-mediei și organizațiilor neguvernamentale. Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a declarat că miza este mare pentru 2024 când sunt nu doar alegeri în SUA, dar și, în Europa, alegeri pentru Parlamentul European, pentru că „acolo se definesc cele două fronturi în bătălia pentru civilizația occidentală.”