Orban își apără punctul de vedere „cultural” în disputa privind afirmațiile sale rasiste

Premierul Viktor Orbán (plan central) și cancelarul austriac Karl Nehammer, participând la conferința de presă comună de la Viena, la 28 iulie 2022

Prim-ministrul Ungariei, populistul Viktor Orban, și-a apărat recentele comentarii împotriva creării de „popoare amestecate rasial”, afirmând că aceste afirmații reprezintă un „punct de vedere cultural, civilizațional”.

Orban a declarat într-o conferință de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer că uneori vorbește „într-un mod care poate fi înțeles greșit”. Orban a declanșat un val de critici acerbe după ce, la 23 iulie, a avertizat împotriva amestecului cu "non-europenii" într-un discurs ținut în România, într-o zonă a Transilvaniei unde locuiește o minoritate etnică maghiară considerabilă. El a spus: „Ne mutăm, lucrăm în altă parte, ne amestecăm în Europa. Dar nu vrem să fim o rasă mixtă”, un popor „multietnic” care să se amestece cu „non-europenii”.

### Vezi și... ### O consilieră a lui Orban demisionează din cauza discursului „rasist” al premierului ungar

O veche consilieră a lui Orban, Zsuzsa Hegedus, a demisionat la 26 iulie, criticând discursul lui Orban ca fiind „unul pur nazist”, în timp ce reprezentanții comunității evreiești și-au exprimat îngrijorarea. Referindu-se la discursul lui Orban ca fiind „stupid și periculos”, Comitetul Internațional Auschwitz a cerut UE să continue să se distanțeze de „derapajele rasiste ale lui Orban și să arate clar lumii că un domn Orban nu are niciun viitor în Europa".

Discursul prim-ministrului ungar le amintește supraviețuitorilor Holocaustului „de vremurile întunecate ale propriei lor excluderi și persecuții”, a declarat vicepreședintele organizației, Christoph Heubner, într-un comunicat.