România: ordonanțele sau ministrul Tudorel Toader?

Minsitrul justiției Tudorel Toader

Liderul partidului de guvernământ PSD, Liviu Dragnea, crede că ministrul justiţiei „a păcălit” pe toată lumea, promițând adoptarea a două ordonanțe de urgență în domeniul penal.

La București, ministrul justiției Tudorel Toader, luptă pentru supraviețuirea politică.

Your browser doesn’t support HTML5

România: ordonanțele sau ministrul Tudorel Toader?

Tudorel Toader este protagonistul negocierilor din acest moment între diferitele tabere ale PSD. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a spus, într-un interviu televizat, că membrii conducerii PSD vor lua decizia săptămâna viitoare în privința actualului ministru al Justiției, despre care crede că „a păcălit” pe toată lumea promițând adoptarea a două ordonanțe de urgență în domeniul penal. Ambele i-ar fi adus lui Liviu Dragnea ocazia de a scăpa de cazier și de condamnările la închisoare.

### Vezi și... ### În România, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul USR „Fără penali în funcții publice”

Liviu Dragnea a spus explicit că, la nivelul Guvernului, „nu s-a dorit adoptarea ordonanțelor de urgență”. Este vorba despre o ordonanță care ar fi permis rejudecarea proceselor cu sentință definitivă și despre o alta, care ar fi redus termenele de prescriere a faptelor, dar care conține și alte prevederi care îi ajută pe cei cu dosare de corupție.

Nu este clar dacă nemulțumirile liderului PSD se îndreaptă și către Viorica Dăncilă, docilul premier, care, până acum nu a ieșit din cuvântul lui Liviu Dragnea, cu excepția ordonanțelor privind amnistia și grațierea. Dacă premierul îl sprijină pe Tudorel Toader, se va vedea săptămâna viitoare la Comitetul Executiv al PSD.

Ministeriatul lui Toader primește un răgaz sigur până săptămâna viitoare. Și asta, în condițiile în care o a doua moțiune simplă, critică la adresa sa, a fost amânată. Senatorii PSD și-au exprimat nemulțumirea la adresa tergiversărilor lui Toader în privința ordonanțelor de urgență. Or, în număr de voturi asta s-ar traduce prin posibilitatea ca moțiunea liberalilor să fie adoptată. În termeni procedurali, nu înseamnă că Toader este demis, dar primește un vot de blam.

Tudorel Toader, un soldat credincios politicii guvernamentale în privința Justiției...

Răbufnirile din ultima vreme ale lui Liviu Dragnea la adresa ministrului Justiției au legătură cu faptul că se apropie de final apelul din procesul angajărilor fictive, iar verdictul inițial pentru liderul PSD este de trei ani și jumătate de închisoare cu executare. De aceea sunt importante ordonanțele de urgență depuse deja de Tudorel Toader la Guvern. Intră imediat în vigoare și îi prescriu faptele lui Liviu Dragnea, în plus îi dau și posibilitatea să introducă o cale extraordinară de atac – contestația în anulare. În absența acestor ordonanțe, modificările, pe care de-altfel PSD și ALDE le sprijină la scară largă, trebuie adoptate în Parlament, unde ar trece fără probleme, dar ar dura mai bine de un an ca ele să-și facă efectele.

### Vezi și... ### Frans Timmermans: În cazul adoptării unor noi OUG la București, „Comisia Europeană va lua în câteva zile măsuri rapide și ferme”

Altminteri, Tudorel Toader a fost soldat credincios politicii guvernamentale în privința Justiției. A făcut proiectele de legi care au modificat sistemul de organizare în Justiție, subordonându-l politic, a dat patru ordonanțe de urgență care au instituit celebra de-acum Secție specială care investighează magistrații. Cea care a acuzat-o în două dosare pe Laura Codruța Kovesi. Ministrul Justiției a făcut demersurile pentru înlocuirea lui Kovesi din fruntea DNA și pentru îndepărtarea lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Dacă va fi sacrificat, este doar pentru că PSD nu mai are răbdare. Cu toate avertismentele din partea oficialilor europeni și ai Statelor Unite, Guvernul de la București s-a oprit săptămâna trecută în ultimul ceas de la adoptarea ordonanțelor amintite. Mai este și mâine ședință de guvern, astfel că vom afla lucruri mai concrete – cine rămâne pe lista guvernului? Ordonanțele sau Tudorel Toader?