Organizația Reporteri Fără Frontiere a depus o plângere în Lituania împotriva lui Alexandr Lukașenka

Directorul organizației neguvernamentale Reporteri Fără Frontiere (RSF) a făcut o vizită în Lituania într-o demonstrație de sprijin pentru jurnaliștii din Belarus, despre care a spus că se confruntă cu o „situație dezastruoasă”. Christophe Deloire a vorbit la Vilnius joi, în urma discuțiilor cu procurorii lituanieni care au lansat o anchetă cu privire la aterizarea forțată recentă a avionului Ryanair care făcea cursa Atena-Vilnius și a fost obligat să aterizeze la Minsk, unde autoritățile l-au arestat imediat pe jurnalistul Raman Pratasievici și pe prietena sa, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

RSF a anunțat că a depus o plângere în Lituania pe 25 mai împotriva liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenka, și a oricăror alte persoane pe care ancheta le-ar identifica drept responsabile pentru „deturnarea unei aeronave cu intenție teroristă”.

Procurorul general al Lituaniei a anunțat lansarea unei anchete în acest caz. „Este important să continuăm să acționăm, să luăm în considerare toate modalitățile de a sprijini eficient jurnaliștii din Belarus în viitor, deoarece aceștia se confruntă acum cu o situație dezastruoasă", a spus Christophe Deloire.

### Vezi și... ### Petras Austrevicius: Lukașenka să răspundă în fața Tribunalului Penal Internațional

„Dacă doriți rezultate - dacă doriți eliberarea jurnalistului reținut astăzi, dacă doriți sfârșitul represiunii împotriva jurnaliștilor și, în general, împotriva întregii populații civile din Belarus - există presiuni politice și sancțiuni economice care pot fi aplicate țării, dar există și acțiuni judiciare", a spus directorul organizației internaționale.

Pe fondul criticilor internaționale din cauza deturnării zborului Ryanair, Lukașenka a semnat, pe 24 mai, modificări la legile care restricționează încă și mai sever drepturile civile și libera circulație a informațiilor.

Potrivit organizației RSF, Belarusul se află pe locul 158 din 180 din lume în Indicele mondial al libertății presei din 2021.