Organizația Reporteri fără frontiere, îngrijorată de „dispariția treptată” a presei independente din Rusia

Organizatia Reporteri fără frontiere (RSF) a avertizat cu privire la „dispariția treptată” a presei independente din Rusia și a cerut președintelui Vladimir Putin să abroge legea „agenților străini” care a fost folosita și impotriva postului nostru de radio, cît și împotriva altor organizatii media internaționale.

În declarația organizatiei emisă pe 16 iunie se spune că „doar o mână de mass-media independente reușesc să supraviețuiască presiunii crescânde din partea autorităților” și sunt citate „încercări de intimidare” împotriva TV Dojdi, Fortanga și Chernovik din Caucazul de Nord și Novîie Kolesa, cu sediul în Kaliningrad.

„Îi îndemnăm pe Vladimir Putin și pe ministerul rus al justiției să abroge imediat legea agenților straini care subminează pluralismul mass-media, limitează mass-media independente și îi ucide încet”– se arata în declaratia organizației cu sediul la Paris.

Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Organizatiile mass media care primesc asistență externă și pe care guvernul rus le consideră că ar fi angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditului autorităților ruse.

Modificările mai recente au vizat mass-media finanțată din străinătate, inclusiv mai multe servicii RFE/RL cit și jurnaliști individuali.

RSF i-a citat pe Liudmila Savitskaia și pe Sergei Markelov de la serviciul rusesc al postului nostru printre primii cărora li s-a ordonat să se înregistreze ca „agenți străini”. Postul nostru a fost amendat și i-au fost înghețate conturile bancare din Rusia pentru refuzul de a respecta restrictiile.

Postul nostru a numit amenzile „o campanie de constrângere și de intimidare sponsorizată de stat”.

Etichetarea drept „agenți străini” pentru unele organizatii de media și organizatii neguvernamentale a fost interpretată de mulți activiști ai societății civile ca un alt instrument pentru Kremlinul de a intimida opoziția politică a Rusiei, în special înaintea alegerilor parlamentare din septembrie și in care, potrivit sondajelor de opinie, partidul de guvernământ Rusia Unită este în declin.