Organizații de apărare a drepturilor omului cer Rusiei să înceteze urmărirea penală a avocaților

Avocatul Yevgeny Smirnov

Organizații de apărare a drepturilor omului și a libertății presei cer Rusiei să înceteze urmărirea penală a avocaților și să le permită reporterilor să primească asistență juridică adecvată, deoarece autoritățile „își intensifică hărțuirea” asupra jurnaliștilor prin controversata lege a „agenților străini”.

### Vezi și... ### Ministerul Justiției din Rusia etichetează alți jurnalişti legați de RFE/RL ca „agenți străini”

Amnesty International și Reporteri fără Frontiere (RSF) au emis pledoariile săptămâna aceasta, după ce unul dintre avocații care îl apără pe Ivan Safronov, un reporter de investigație încarcerat acuzat de trădare, Yevgeny Smirnov, a fugit din Rusia la sfârșitul lunii trecute. Avocatul Smirnov a fugit în Georgia după ce o asociația regională a avocaților a inițiat proceduri disciplinare împotriva lui la ordinul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Smirnov este acuzat că nu a fost prezent la șase proceduri juridice fără un motiv întemeiat și el este al doilea avocat care îl apără pe Safronov care a fugit din Rusia în ultimele trei luni.

Amnesty International și-a exprimat la 1 decembrie profunda îngrijorare cu privire la „presiunea fără precedent” exercitată de autorități asupra celor doi avocati ai jurnalistului de investigatii Safronov și cu privire la „presiunea ilegală continuă” exercitată asupra lui în condițiile arestării sale preventive.

Acțiunile autorităților ruse încalcă drepturile la un proces echitabil, libertatea de exprimare și libertatea de asociere, precum și sunt complet incompatibile cu obligațiile de a proteja apărătorii drepturilor omului”, consideră Amnesty International.

Safronov a fost arestat și acuzat de înaltă trădare în iulie 2020. El este acuzat că a transmis informații secrete Republicii Cehe, unei universități din Elveția și serviciului de informații al Germaniei.

Fost consilier al șefului agenției spațiale ruse Roskosmos și odinioară jurnalist, el a respins acuzațiile împotriva lui și mulți dintre susținătorii săi au organizat pichete pentru a cere eliberarea lui.

Autoritățile ruse în urmă cu un an au început să plaseze pe lista „agenților străini” instituțiile de presă și jurnaliştii, iar acum îi vizează și pe avocați, afirma într0-un comunicat organizația Reporteri fara Frontiere de la paris menționând că șeful Centrului de Apărare a Mass-Media, o sursă de expertiză și asistență juridică pentru jurnalistii aflați în dificultate, a devenit primul avocat trecut în registru în octombrie.

Când a fost promulgată pentru prima dată în 2012, legea „agenților străini” viza inițial organizațiile care primesc finanțare străină și pe care guvernul le consideră implicate în activitate politică. De atunci, a fost modificat în mod repetat și este folosită din ce în ce mai mult împotriva instituțiilor media independente, jurnaliştilor și bloggerilor.

### Vezi și... ### Doi laureați ai premiului Nobel se ridică în apărarea organizației „Memorial” din Rusia

Potrivit RSF, formularea legislației „a devenit atât de vagă, încât acum este ușor pentru autorități să o folosească împotriva oricui pentru a-l reduce la tăcere”.

Legea este folosită „pentru a intimida nu numai jurnaliştii şi sursele lor, ci şi cititorii şi agenţiile de publicitate, cu scopul de a face treptat să dispară” orice opozitie, susține organizația.

Pe 3 decembrie, Ministerul Justiției din Rusia a etichetat încă patru jurnalişti colabotari ai postului nostru drept „agenți străini”, adăugându-le numele pe o listă de aproximativ 100 de entități media și jurnaliști.