Școlile din Orhei continuă să ignore decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) și organizează ore cu prezența fizică a elevilor, a declarat pentru Europa Liberă președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu.
El susține că decizia a fost luată în baza unei hotărâri a Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică din Orhei și care, potrivit lui Dinu Țurcanu, nu ar fi în contradicție cu decizia CNESP, care cere ca lecțiile să fie ținute la distanță, în școlile generale, cu excepția grădinițelor.
Președintele raionul Orhei insistă că e vorba de „o ajustare și o adaptare la necesitățile raionului”.
„Noi mergem să regionalizăm, să localizăm această hotărâre, am luat o decizie care vine să îmbunătățească regimul anti Covid-19 care se impune acum într-o atenție mai specială. Noi acum monitorizăm fiecare școală în parte”, a mai spus Dinu Țurcanu.
### Vezi și... ### Pandemia la zi în R. Moldova: autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să respecte restricțiilePotrivit lui Țurcanu, la nivelul raionului Orhei sunt 48 de instituții de învățământ și în 37 din acestea nu s-a înregistrat niciun caz de Covid până la această oră. „Acolo unde se atestă câte un caz, nu se închide școala, dar se închide clasa respectivă și trec în regim online”, a precizat președintele raionului Orhei.
De luni, 24 ianuarie, până vineri, 4 februarie, școlile generale, cu excepția grădinițelor, trebuie să activeze în regim online. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică în contextul agravării situației epidemiologice din țară și a creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus printre copii și elevi.
Anterior, executivul a precizat într-un comunicat de presă că deciziile anunțate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică sunt o încălcare a legii.
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: Varianta Omicron poate agrava criza medicală. Stoianoglo se plânge la CEDOLuni, 24 ianuarie, Ministerul Educației informa că 14 grădinițe și 112 grupe din instituțiile preșcolare, precum și 15 grupe din învățământul profesional tehnic se află în carantină din cauza COVID-19.
Pe 21 ianuarie, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 era de 1.139. De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus 361 de cadre didactice și 65 de angajați auxiliari.