Ororile Războiului civil din Rusia (1919)

„Rusoaice înfometate” îngenunchind în fața unui funcționar american din echipa de ajutoare, în 1922, în vreme ce bolșevicii ieșiseră victorioși după cinci ani de lupte grele.

Un combatant bolșevic rănit, în 1919.

O femeie din regiunea Samara a Rusiei, privind neajutorată la soțul ei care moare în 1921. Acestea sunt imagini făcute de fotografi neidentificați ai Crucii Rosii americane în timpul expediției făcute în perioada războiului civil și a foametei care a făcut ravagii în Rusia acum un secol.
 

Un combatant bolșevic în zdrențe după ce a fost capturat în 1919. Războiul civil a fost dus în majoritate de bolșevici loiali, sau forțați să fie loiali liderului comuniștilor Vladimir Ilici Lenin, împotriva Armatei Albe, a unor grupuri militare care se opuneau preluării puterii de către bolșevici în 1917.
 
 

Soldați ai Armatei Albe în poziție de luptă pe cîmpiile din sudul Rusiei.

Un soldat american dînd cizme unor soldați ruși eliberați dintr-un lagăr german de prizonieri. Rațiunea pentru care Statele Unite au trimis ajutoare Rusiei revoluționare a fost „întîi actiunea umanitara, apoi pentru a creste probabilitatea de a menține Rusia în lupte, în Primul Război Mondial și în al treilea rind dintr-o  formă foarte eficientă de propagandă americană”.
 

O sentinelă americana la un avantpost din nordul Rusiei în 1919. Mulți americani au fost la început entuziasmați de rasturnarea țarului în 1917, punînd evenimentul în același plan cu revolutia lor în urmă cu 150 de ani.
 

„Alimente americane pentru Rusi” se încarcă la bordul unei nave la Hamburg. Cele 50.000 de conserve de lapte condensate trimise in Rusia după revoluția din 1917, au fost etichetate cu textul „De la America liberă pentru Rusia liberă”.
 

Un tăran rus „muritor de foame” pe treptele sediului cartierului general american de la Arhangelsk in 1918 sau 1919.  Dacă la început americanii au adoptat strategia de a astepta și de a vedea ce se întimplă, curînd relațiile americane cu guvernul communist s-au înăsprit și trupele americane s-au alăturat  apoi celor britanice și altor aliați din Primul Război Mondial pentru a susține Armata Albă.
 

Un soldat american dînd la o parte haina de camuflaj a unui luptător bolșevic, împușcat pe cînd încerca să intre tîriș întru-un avanpost american, în apropiere de Arhanghelsk. (fotografie via armata americană)
 

Un militar rus înfometat. Contextul acestei fotografii este neclar, dar, după ce Lenin a scos Rusia din Primul Război Mondial, una din sarcinile cele mai urgente ale Crucii Roșii americane a fost să își îndrepte atenția spre trupele ruse eliberate din lagarele de prizonieri de razboi ale Germaniei si aliațiilor ei.

Un soldat rus la tuns. Un lucrator al Crucii Rosii Americane sustinea că soldatii eliberați și care se întorceau în Rusia „erau foarte înverșunați împotriva Germaniei, dezamagiți de actualul guvern rus și recunoscători americanilor”.
 

Cadavre descoperite la Harkov in 1919 după ce Armata Albă a capturat orașul de la bolșevici. Se estimeaza că numărul celor uciși în timpul razboiului civil din Rusia este de citeva milioane.
 

Obiecte bisericești furate de bolșevici in 1919. Se spune că aceste odoare bisericești ar fi fost date unui lucrator al Crucii Roșii Americane, pentru ca acesta să poată arata lumii „ostilitatea irațională a bolșevicilor față de obiectele pe care alții le consideră sfinte”.
 

Cazacul Piotr Vrangel, unul dintre cei mai importanți comandanți ai forțelor Armatei Albe, fotografiat în 1919. Vrangel a scapat din Rusia după ce forțele „albilor” au fost înfrinte. A murit la Bruxelles în 1927.
 

Luptători ai Armatei Albe purtînd căști britanice. In timp ce aliații Occidentali susțineau armata alba impotriva violenței comuniștilor bolșevici, „albii” erau angajați ei înșiși în ceea ce s-a numit „teroarea alba”. Zeci de mii de ruși au fost uciși de albi în violențe care erau deseori antisemite.

Un afiș propagandistic al armatei Albe atîrnat la Harkov, care il arata pe Leon Troțki, comandantul armatei bolșevice. Un general al „Albilor” le cerea rusilor să distruga „forța răului care se află în inima comuniștilor evrei”.

Lideri bolșevici împreuna cu stenografa lor, după ce au fost capturați la Tomsk. Barbații au fost apoi executați.
 

Un soldat din Chicago cu un grup de copii ruși părăsind Rusia cu un vas al Crucii Rosii.

Copii ruși refugiați care au fugit în Turcia în 1920. Cei din societatea inalta a Rusiei fuseseră catalogați de comunisti „oamenii trecutului” și îi aștepta un viitor sumbru, odata ce bolșevicii și-au consolidat puterea.
 

Un copil de șapte ani muribund din cauza foamei din regiunea Samara a Rusiei in 1921. Odata ce războiul se apropia de sfîrșit, economia Rusiei se prabușise, recoltele nu se făcusera din cauza secetei și „Razboiul Comunist” al bolșevicilor permitea confiscarea grînelor de la țărani, lasind milioane de ruși într-o stare deplorabilă.
 

Victime ale foametei care a urmat, îngrămadite ca lemnele în exteriorul cimitirului din Samara in 1921. Despre estul Rusiei se spunea atuncă că era „prea haotic” pentru a permite operațiunile umanitare. Foametea a aduagat alte milioane de victime milioanelor de soldați ruși morti în timpul Primului Război Mondial și milioanelor de morți din timpul razboiului civil. (fotografii via Crucea Roșie Internațională).
 

Imagini rare luate de fotografii Crucii Roșii americane revelează una din cele mai întunecate perioade ale istoriei Rusiei.