OSCE, profund îngrijorată de tratamentul aplicat de Rusia ucrainenilor capturați

Un raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) vorbește despre „profunda îngrijorare” a organizației față de presupusele rele tratamente aplicate de autoritățile ruse zecilor de mii de ucraineni deportați cu forța din țara lor și trimiși în așa-numitele „centre de filtrare”.

### Vezi și... ### Blinken avertizează Kremlinul: Deportarea forțată a ucrainenilor este o crimă de război

„Există informații care indică faptul că oamenii sunt supuși unor interogatorii dure și percheziții corporale umilitoare în astfel de centre", se arată într-un raport de 115 pagini consultat de AFP. Raportul a calificat înființarea unor astfel de centre drept o evoluție „alarmantă”. În raport se mai spune că că cei despre care s-a constatat că au colaborat cu autoritățile ucrainene „deseori dispar, pur și simplu”, iar unii ar fi fost transferați în teritoriile controlate de Rusia, unde sunt reținuți sau chiar executați.

„Semnele de tortură și rele tratamente pe cadavrele civililor uciși arată, de asemenea, nerespectarea principiului umanității", se arată în raport. Raportul s-a bazat pe informațiile obținute de trei experți numiți de OSCE care au acoperit războiul din Ucraina în perioada 1 aprilie - 25 iunie. Informațiile au fost publicate după ce, la 13 iulie, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că a deportat cu forța sute de mii de ucraineni din zonele pe care le controlează în estul și sudul țării către Rusia.

### Vezi și... ### Autoritățile germane investighează sute de posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina