OSCE, îngrijorată de reizbucnirea luptelor din estul Ucrainei soldate cel puțin 5 victime

Sediul OSCE din Viena

Doi oficiali de rang înalt de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-au exprimat îngrijorarea față de recenta izbucnire a luptelor din estul Ucrainei soldate cel puțin 5 victime și cel puțin opt răniți în apropiere de zona în care se retrăseseră forțele beligerante în baza înțelegerii din luna noiembrie.

Edi Rama, președintele în funcție al OSCE, și secretarul general, Thomas Greminger, au declarat că regretă situația și pagubele cauzate și au cerut „reținere și respect deplin” pentru ultimul acord încetare a focului care a fost intermediat la Paris în decembrie.
Oficialii ucraineni spun că un soldat din forțele guvernamentale a fost ucis și patru au fost răniți, iar Yakov Osadci, liderul unei miliții separatiste sprijinite de Rusia în regiunea Luhansk, spune că patru luptători separatiști au fost uciși și alți patru răniți.
"Acest ultim incident nu este izolat", a spus Rama. „În fiecare zi încetarea focului este încălcată, în ciuda angajamentelor prevăzute în acordurile de la Minsk și a angajamentului explicit pentru „o implementare completă și completă a încetării focului ”, convenită în Paris în urmă cu două luni.
Greminger a cerut „tuturor părților să reacționeze cu reținere maximă”, adăugând că „pașii pozitivi” făcuți în ultimele luni pentru a pune capăt conflictului „nu ar trebui anulați”.
Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia s-a acuzat reciproc cu privire la ultimele confruntări mortale din estul țării. A fost cea mai intensă confruntare de când președintele Volodimir Zelenski a preluat funcția în luna mai.
Kievul a spus că forțele terestre inamice au lansat un atac în trei poziții asupra pozițiilor ucrainene, în urma unui baraj intens de artilerie, care a început în jurul orei 5.00 ora locală în regiunea Luhansk, lângă orașul Zolote.
Un lider al separatiștilor a spus însă că lupta ar fi început după ce o unitate militară ucraineană a încercat să intre într-un teritoriu controlat de separatiști și a ajuns pe un câmp minat.
Luptele au încetat după ce separatiștii susținuți de Moscova au solicitat încetarea focului pentru a-și recupera răniții și morții, a declarat generalul Ruslan Homchak, șeful statului major al forțelor armate ale Ucrainei.
Există însă îngrijorarea că forțele ucrainene au pierdut teren în această bătălie care a durat cinci ore.

Într-o informare care a avut loc mai târziu cu președintele ucrainean, generalul Homchak a declarat că trei posturi de observație au fost supuse unui atac puternic cu artilerie grea și rachete

Niciuna dintre cele două părți nu controlează acum postul de observare Baia care a fost abandonat de ambele părți, a adăugat el.
Peste 13 000 de oameni au fost uciși în acest război, iar un milion și jumătate sunt refugiați interni.