Otrăvirea lui Saakașvili, șantaj maghiar cu banii Ucrainei, iar Letonia închide o televiziune rusă de opoziție  

Miheil Saakașvili, guvernator în Odesa, la înmormântarea (cu steag georgian) unui voluntar georgian din batalionul Azov, mort pe front în Donbas. Perioada când georgienii conduceau practic Odesa. Șeful poliției din Odesa era tot un georgian, numit de Saakașvili, 24 aprilie, 2015.

Bruxelles: cum a scris și comentat toată presa care acoperă politica europeană, Ungaria a blocat marți acordul privind întregul pachet UE de ajutoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și celelalte 26 de țări din UE să caute o soluție alternativă pentru a se asigura că Kievul va primi în ianuarie fondurile atât de necesare supraviețuirii.

La rândul lor, miniștrii de finanțe din UE au amânat, prin ricoșeu, decizia de a debloca fonduri de multe miliarde de euro alocate pentru Budapesta.

### Vezi și... ### Ungaria se opune ajutorului UE pentru Ucraina

La o reuniune ministerială de la Bruxelles, ministrul maghiar de finanțe, Mihaly Varga, a confirmat opoziția guvernului său de a sprijini Ucraina. Blocați într-o înfruntare cu Ungaria, care își folosește dreptul de veto, miniștrii au retras de pe agendă orice decizie cu privire la fondurile de aproximativ 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei, lăsând afacerea să fie discutată de șefii de stat și de guvern care se vor reuni la Bruxelles pe 15 decembrie.

Ecologiștii din Parlamentul European au cerut de îndată, din nou, suprimarea dreptului de veto al fiecărui stat membru, mecanism care face funcționarea UE atât de greoaie, deoarece orice decizie de tipul acordării ajutoarelor către Ucraina trebuie aprobată în unanimitate.

Cum o amintește site-ul Politico, Viktor Orbán șantajează pur și simplu Uniunea Europeană, folosindu-se de necesitatea aprobării sale pentru ajutorul Ucrainei ca de o pârghie pentru a-și asigura partea din fondurile UE destinate Budapestei, dar pe moment înghețate din pricina încălcării regulilor statului de drept de către guvernul său.

Președinția cehă a UE, care se încheie luna aceasta, trebuie acum să decidă calea de urmat: un posibil nou summit al miniștrilor de finanțe ceva mai târziu în decembrie – 12 decembrie fiind propusă ca dată posibilă – sau să lase problema pentru reuniunea liderilor UE de la mijlocul lunii.

Guvernele UE au până pe 19 decembrie să adopte o poziție cu privire la înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria. Orbán trebuie să accepte reformele cerute de Bruxelles până la sfârșitul anului, sau riscă să piardă 70% dintr-o serie de granturi însumând cel puțin 5,8 miliarde de euro.

La Roma, La Repubblica estimează că în chestiunea fondurilor UE pentru Ungaria votul Italiei va fi determinant.

Criză economică acută în Ungaria

Asta, pe fundalul unei crize economice acute în Ungaria, analizată într-un mare reportaj în Le Monde.

Confruntate cu inflația galopantă, teatrele, muzeele sau universitățile sunt acum nevoite să se închidă temporar în mai toată Ungaria. Viktor Orbán dă vina, desigur, pe efectul „sancțiunilor Bruxelles-ului” împotriva Rusiei.

Muzeele — închise. Sălile culturale, închise. Piscinele ar putea urma in ianuarie. Mai peste tot, chiar și tradiționala piață de Crăciun din orașe și târguri are loc cu un sistem de iluminare redusă.

Situația se agravează de altfel în întreaga Europă. Nu e nimic de mirare, dacă, așa cum o scrie cu amuzament reținut Politico, până și eurocrații la Bruxelles se plâng că este frig în birouri și săli.

Ba chiar în Franța unii oficiali au tot vorbit despre riscul serios al unor întreruperi ale curentului electric începând din ianuarie, ceea ce l-a făcut pe Emmanuel Macron să intervină iritat, la televiziunea franceză TF1, marți seara, în direct de la Tirana, în Albania, de la summitul UE cu țările din Balcani, cerând să se pună capăt acestui «scenariu al groazei» care nu va avea loc.

### Vezi și... ### Ce cântă Viktor Orbán în concertul european și cum UNESCO a șters un carnaval belgian din patrimoniul mondial

Letonia închide TV Dojd’

Cum o anunță același Politico, autoritatea mass-media din Letonia a decis marți să revoce licența de difuzare a postului de televiziune independent rus Dojdh’ (Dozhd), care operează în exil de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în luna februarie.

### Vezi și... ### Letonia anulează licența televiziunii independente ruse în exil Dojd

Decizia „este legată de amenințările la adresa securității naționale și a ordinii publice”, a explicat președintele Consiliului Național pentru Mass Media, Ivars Āboliņš, pe Twitter, adăugând: „Toată lumea trebuie să respecte legea letonă”.

La începutul lunii martie, Telecanalul Dojd’ fusese blocat în Rusia de către parchet, care a interzis tot atunci ca și radio-ul Eho MoskvîЭхо Москвы») să mai emită. Principalul cotidian rus de opoziție, Novaia Gazeta, publicase tot atunci un editorial în care se solidariza cu cele două organizații mass-media, numind intervenția procuraturii «o intruziune grosolană (грубым вмешательством) în activitatea legitimă a presei».

Unul din puținele canale de televiziune rusești independente, Dojd’ – zis și TV Rain în engleză… de altfel, pentru a imita ploaia, site-ul folosește sigla «///» sau își scrie numele До///дь –, care emitea din martie încoace din Letonia și e considerat un canal de opoziție, a fost amendat de organul de control al presei de la Riga la începutul acestei luni pentru difuzarea unei hărți care eticheta Crimeea drept teritoriu rus și pentru că un jurnalist a numit în direct forțele ruse „armata noastră”.

Postul „va fi scos din difuzare joi, 8 decembrie”, a spus Āboliņš.

„Continuăm să lucrăm și să considerăm toate acuzațiile împotriva noastră drept incorecte și absurde”, a declarat Dojd’ ca răspuns, adăugând: „Canalul va înceta difuzarea prin cablu, dar va rămâne pe YouTube”.

Fostul președinte al Georgiei Miheil Saakașvili a fost otrăvit în închisoare

La Paris, Le Figaro își continuă revelațiile în legătură cu otrăvirea, în închisoarea din Tbilisi, a lui Miheil Saakașvili. În vârstă de 55 de ani, fostul președinte georgian a fost otrăvit cu arsenic și mercur, potrivit medicilor americani care l-au examinat, printre care și un celebru toxicolog din San Francisco David Smith. Raportul său medical, pe care Le Figaro l-a putut obține, nu lasă loc de îndoială. „În părul și unghiile lui au fost găsite urme de metale grele, inclusiv mercur și arsenic. Miheil Saakașvili a fost otrăvit după încarcerarea lui în urmă cu un an.”

Probele au fost analizate în două laboratoare independente din SUA. Verdictul celor cinci specialiști însărcinați de familia și rudele fostului președinte să stabilească la fața locului un buletin de sănătate, printre care și un laureat al premiului Nobel pentru medicină, este definitiv: dacă nu va fi transferat într-un spital american sau european pentru a fi supus unui tratament adecvat, Miheil Saakașvili va muri în închisoare.

Situația rămâne prea puțin cunoscută în Georgia. Jam News, de pildă, nu face decât să preia informațiile din Le Figaro.

Pentru Putin, Saakașvili este un dușman personal, încă de la scurtul război din 2008, care a dus la ocuparea militară de către Rusia a regiunii autonome din Georgia: Osetia de Sud.

Mihail Saakashvili a fost un inamic și critic redutabil al regimului putinist în timpul celor două mandate prezidenţiale ale sale, înainte de a se exila în Ucraina, unde a căpătat cetățenia și a fost o vreme guvernatorul regiunii Odesa. Întors anul trecut în Georgia, unde fusese condamnat în absență pentru “abuz de putere” de către actualul regim de la Tbilisi obedient Rusiei, el a fost de îndată întemnițat.