PA - nemulțumită de amendamentul PAS care o limitează la investigarea cauzelor de corupție mare | A început evaluarea judecătorilor CSJ

Moldova-The head of the Anticorruption Prosecutor's Office, Veronica Dragalin in the RFE/RL studio in Chisinau- January 30, 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Procuratura Anticorupție (PA) critică amendamentul înregistrat în Parlament de Partidul Acțiune și Solidaritate, care schimbă fundamental competența și funcționalitatea instituției. Amendamentul prevede că PA va rămâne responsabilă doar pe corupția mare comisă de președintele țării, deputați, membrii Guvernului, judecători, procurori, angajații Serviciului de Informații și Securitate și ai Centrului Național Anticorupție, conducătorii instituțiilor publice prevăzute de Constituție. În plus, PA va fi limitată la investigarea cazurilor care implică sume enorme de peste 300 de mii de lei mită și peste trei milioane de lei prejudiciu, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md. Potrivit PA, această schimbare legislativă va trimite aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea PA la alte procuraturi, unde angajații nu au pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea unor astfel de dosare.
  • Cei cinci judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi evaluați de Comisia Vetting, care a inițiat procedurile în acest sens. Este vorba de magistrații Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcan, transmite agora.md. Judecătorii trebuie să prezinte comisiei declarația de avere și interese personale, o declarație cu lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii sau serviciul public și sunt obligați să îndeplinească un chestionar de etică.
  • Șase foste angajate ale Bănci de Economii, care este în proces de lichidare, au fost condamnate de prima instanță, fiind învinuite că au delapidat de pe conturile a zece clienți peste un milion de lei, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, făcând trimitere la un comunicat al Procuraturii Anticorupție. Printre persoanele prejudiciate se numără cetățeni care au acumulat economii peste hotarele țării sau pe parcursul unei perioade îndelungate de activitate în țară.
  • Formatul de negocieri „5+2” va fi suspendat pe durata ostilităților militare din Ucraina, însă autoritățile de la Chișinău vor continua să mențină interacțiunea cu toți partenerii externi importanți în vederea avansării în procesul de reglementare atotcuprinzătoare. Potrivit jurnal.md, o declarație în acest sens a fost făcută de viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Fred Duijn.
  • Compania de stat „Energocom” a semnat contracte de achiziție a gazelor cu trei companii europene. Două dintre acestea vor livra gaz pentru prima dată furnizorului central din Republica Moldova, scrie tv8.md. Gazul este depozitat în Ucraina și va fi utilizat în sezonul rece 2023 – 2024.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Instagram, s-a bucurat de interes din partea internauților știrea jurnaliștilor de la TV8, care au anunțat că președinta Maia Sandu a participat la Summit-ul Salzburg 2023, în Austria, unde a ținut un discurs despre schimbările geopolitice din Europa și din regiunea noastră. „Aderarea Moldovei la UE va fi o investiție în democrația și viitorul nostru colectiv”, a spus șefa statului.

Pe Facebook, una din cele mai populare postări aparține reporterilor de la Ziarul de Gardă, care scriu că controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în absență la 20 de ani de închisoare în Rusia.