Persoanele asigurate care vor demonstra cu acte că au plătit pentru serviciile medicale de care, în mod normal, ar fi trebuit să beneficieze gratuit vor putea să-și restituie banii de la instituțiile medicale.
Prevederea se regăsește în contractul-tip de acordare a asistenței medicale pe care Compania Națională de Asigurări în Medicină îl semnează cu prestatorii de servicii medicale și care a fost modificat, pe 9 noiembrie, printr-o decizie de guvern.
Contractul-tip elaborat în anul 2002 a fost abrogat, iar noua versiune stabilește mai clar obligațiile și responsabilitățile prestatorilor și ale CNAM, care vor putea să încheie contracte de acordare a asistenței medicale și pe o perioadă mai mică de un an.
Potrivit modificărilor, instituțiile medicale vor fi obligate să restituie pacienților asigurați cheltuielile pentru asistența primită, dacă aceștia vor putea demonstra cu documente cheltuielile. În cazul unui refuz, CNAM se angajează să întoarcă suma, reținând-o din contul transferurilor ulterioare către prestator.
CNAM va plăti pentru serviciile acordate de prestatori doar în baza unei facturi fiscale electronice, prezentate prin sistemul „e-Factura”, până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare.
Dacă un prestator va cauza prejudicii CNAM, acesta va avea dreptul să-și repare greșeala, corectând dările de seamă sau returnând banii în contul său, dar ar putea fi și penalizat cu 10% din suma prejudiciată.
CNAM va utiliza noul contract-tip la contractarea prestatorilor de servicii medicale pentru anul 2023.