Pagerele explodate în Liban și Siria ar fi fabricate în Ungaria. Militanții le considerau mai sigure ca mobilele

Ambulanțe și mulțimi la un spital din Beirut pe 17 septembrie, 2024, după ce mii de pagere au explodat în mâinile și buzunarele utilizatorilor, provocând mai multe decese și mii de răni.

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri că și-a autorizat folosirea brandului pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar ele au fost fabricate de o altă companie, cu sediul în Budapesta.

Pagerele folosite de sute de membri ai grupării militante Hezbollah au explodat aproape simultan marți în Liban și Siria, ucigând cel puțin nouă persoane, inclusiv o fetiță de 8 ani, și rănind peste 2.000. Hezbollah și guvernul libanez au dat vina pe Israel pentru ceea ce pare a fi fost un atac sofisticat de la distanță.

Pagerele AR-924 folosite de militanți au fost fabricate de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, potrivit unei declarații publicate miercuri de compania taiwaneză Gold Apollo.

Experții cred că în pagere a fost introdus material exploziv înainte de livrarea și utilizarea lor în cadrul unei infiltrări sofisticate în lanțul de aprovizionare, scrie Associated Press.

Hsu Ching-kuang, șeful companiei taiwaneze Gold Apollo, adresându-se reporterilor la New Taipei City pe 18 septembrie.

„În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt responsabilitatea exclusivă a BAC”, se arată în declarația Gold Apollo citată de Associated Press.

Marți, în jurul orei 15:30, în timp ce oamenii făceau cumpărături, stăteau în cafenele sau conduceau mașini și motociclete în traficul aglomerat de după-amiază, pagerele din mâinile sau buzunarele lor au început să se încălzească și apoi să explodeze.

Se crede că mulți dintre cei loviți erau membri ai Hezbollah, milițiile finanțate de iranieni, care luptă din Liban, dar nu este limpede dacă și persoane care nu fac parte din Hezbollah foloseau pagerele respective.

Exploziile au avut loc mai ales în zone în care gruparea islamistă are o prezență puternică, în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, precum și la Damasc, capitala Siriei, potrivit unor oficiali libanezi din domeniul securității și unui oficial Hezbollah care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Președintele Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, a declarat jurnaliștilor miercuri că societatea sa a avut un acord de licență cu BAC în ultimii trei ani.

„Această companie a cooperat cu noi și reprezintă multe dintre produsele noastre”, a spus Hsu. „De asemenea, ei au vrut să producă pagere și m-au întrebat dacă pot folosi marca companiei noastre”. El a adăugat că produsele implicate în explozie au fost concepute de BAC.

Companie-fantomă?

Agenția Reuters, care a încercat să dea de urma firmei ungurești, relatează că adresa declarată pentru BAC Consulting din Budapesta era o clădire rezidențială dintr-o suburbie. Numele companiei este afișat pe ușa de sticlă, pe o foaie A4.

Clădirea din Budapesta unde își are sediul BAC Consulting KFT, firma care ar fi produs pagerele explodate.

O persoană din clădire care a cerut să nu fie numită a declarat că BAC Consulting era înregistrată la adresa respectivă, dar nu avea o prezență fizică acolo. Mai multe alte companii erau, de asemenea, înregistrate la acea adresă, deși niciuna nu a răspuns la apelurile telefonice și la solicitările fizice ale Reuters.

Directoarea generală BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, este citată de televiziunea americană NBC cu declarația că deși firma ei are un parteneriat cu compania din Taiwan, nu produce pagere. „Eu sunt doar intermediar”, a spus ea. „Cred că vă înșelați”.

De ce tocmai pagere?

O sursă de securitate libaneză citată de Reuters a identificat o fotografie a modelului de pager, un AP-924, care, la fel ca alte pagere, primește și afișează mesaje text, dar nu poate efectua apeluri telefonice.

Combatanții Hezbollah au folosit pagerul ca „mijloc de comunicare cu tehnologie redusă”, în încercarea de a se sustrage localizării israeliene, au declarat anul acesta pentru Reuters două surse familiare cu operațiunile grupului.

Dar sursa libaneză de rang înalt a declarat că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului deja „la nivel de producție”.

Pagere expuse la sediul companiei Gold Apollo din New Taipei City.

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului, cu material exploziv, care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu scanner”, a declarat sursa.

Sursa a mai declarat că 3.000 de pagere au explodat marți, când le-a fost trimis un mesaj codat, activând simultan explozibilii.

O altă sursă din domeniul securității a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în noile pagere și au trecut „nedetectate” de Hezbollah timp de luni de zile.

Agenția israeliană de spionaj Mossad are reputația de a desfășura operațiuni sofisticate, fiind învinuită de atacuri cibernetice și suspectată - printre altele - că ar fi în spatele asasinării unui om de știință iranian proeminent cu o mitralieră controlată de la distanță.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te