Pakistanul confirmă primul caz de mpox (variola maimuței) din Asia

Cele mai multe cazuri de infectări cu variola maimuței s-au înregistrat în Republica Democrată Congo din Africa.

Ministerul Sănătății din Pakistan a confirmat vineri, 16 august, un caz de mpox (variolă a maimuței) în țară, fiind primul de acest tip din Asia. Anunțul vine la doar câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat răspândirea acestei boli drept o urgență de sănătate mondială.

Cazul, la un bărbat care se întorsese recent dintr-o țară din Orientul Mijlociu, este doar al doilea caz confirmat al noii variante în afara Africii. Primul caz a fost raportat joi de autoritățile din Suedia.

Într-un comunicat de presă, ministerul a precizat că bărbatul care a fost testat pozitiv pentru mpox provenea din Mardan, un district din provincia Khyber Pakhtunkhwa, situat la granița cu Afganistanul.

Acesta a precizat că ministerul a cerut oficialilor de la punctele de trecere a frontierei și de la aeroporturi să asigure o supraveghere strictă și să colecteze probe pentru teste medicale dacă observă simptome ale bolii la orice pasager care se întoarce din străinătate.

Nu este clar ce țară din Orientul Mijlociu vizitase bărbatul, mai ales că în această regiune nu au fost încă raportate cazuri ale noii variante. Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite au avut 16 cazuri confirmate de mpox începând cu 2022, potrivit OMS.

Emiratele Arabe Unite sunt deosebit de afectate de focarele transnaționale, având în vedere rolul lor de nod de legătură între Est și Vest, cu transportatorii săi aerieni pe distanțe lungi Emirates și Etihad.

Miercuri, OMS a declarat că în Africa s-au înregistrat peste 14.000 de cazuri și 524 de decese în acest an, ceea ce depășește deja cifrele de anul trecut. Mai mult de 96% din toate cazurile și decesele au avut loc în Congo.

Directorul de sănătate publică pentru Khyber Pakhtunkhwa, Dr. Irshad Roghani, a declarat că persoana infectată cu mpox în Pakistan are simptome ușoare.

„S-a început urmărirea contactelor persoanei afectate și se obțin probe de la mai multe persoane”, a declarat el pentru The Associated Press.

Roghani a declarat că, din 2022, 300 de persoane au fost testate în Khyber Pakhtunkhwa, dintre care două au fost testate pozitiv anul trecut. Acesta este primul caz detectat în acest an.

La începutul acestei săptămâni, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat că focarele de mpox sunt o urgență de sănătate publică, cu peste 500 de decese, și au cerut ajutor internațional pentru a opri răspândirea virusului.

Africa CDC a declarat anterior că mpox, cunoscută și sub numele de variola maimuțelor, a fost detectată în 13 țări în acest an și mai mult de 96% din toate cazurile și decesele au loc în Congo.

Cazurile au crescut cu 160%, iar decesele au crescut cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Până acum, au fost peste 14.000 de cazuri și 524 de persoane au murit. (CB)

În știre s-au folosit și informații de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te