Pakistanul evacuează studenți în urma violențelor de la Bișkek împotriva străinilor

Ministrul pakistanez de interne Mohsin Naqvi (stânga) salută un student rănit în atacurile de la Bișkek, pe aeroportul din Lahore, la 18 mai. Ambasada pakistaneză din Bișkek a anunțat zboruri speciale pentru a aduce studenții acasă în următoarele zile.

Înalți oficiali din Kârgâzstan și Pakistan s-au întâlnit după ce violențele din Bișkek împotriva studenților străini au rănit cel puțin 29 de persoane, inclusiv mai mulți străini, și au declanșat tensiuni diplomatice cu Pakistanul și India.

Ministrul adjunct de externe kârgâz, Avazbek Atakhanov, a purtat discuții la 19 mai, la Bișkek, cu Hassan Ali Zaigham, ambasadorul Pakistanului în Kârgâzstan.

Atakhanov a declarat că situația este sub control și a adăugat că autoritățile din Kârgâzstan au lansat o anchetă cu privire la incident, care ar fi fost provocat de o dispută neclară cu câteva zile înainte, în care au fost implicați migranți.

Circa 140 de studenți și alți 40 de pakistanezi au zburat de la Bișkek la sfârșitul zilei de 18 mai. Studenții au fost întâmpinați de ministrul de interne Mohsin Naqvi pe Aeroportul Internațional Lahore, au declarat pentru Radio Mashaal al RFE/RL oficiali ai Autorității Aviației Civile.

Ambasada pakistaneză din Bișkek a informat Radio Azattyk la 19 mai că au fost organizate zboruri speciale pentru repatrierea studenților pakistanezi în următoarele câteva zile.

Un student pakistanez a declarat pentru Radio Mashaal că și-a petrecut noaptea pe aeroportul internațional din Bișkek, așteptând să plece.

„Universitatea noastră a organizat transportul noaptea trecută.... Au fost trei dube.... Am fost aduși la aeroport și aici suntem în deplină siguranță. Zborul nostru este programat pentru astăzi. Este un zbor direct de la Bișkek la Islamabad. Ne-am petrecut noaptea fără probleme și nu a existat niciun atac", a declarat pentru Radio Mashaal Hasnain Ali, student la medicină la Universitatea Internațională Ala-Too din Bișkek.

Altul a descris modul în care studenților străini li se spunea să nu se aventureze afară.

„Primim și mesaje de la universitate că lucrurile sunt normale, dar nu le putem crede. Nu este ok pentru că ne cer să ieșim doar în grupuri de trei sau patru, nu singuri. Suntem limitați la căminul nostru”, a explicat Syed Shah Rukh Khan.

Între timp, trei cetățeni străini răniți în timpul tulburărilor din Bișkek sunt în continuare în stare stabilă, potrivit informațiilor din 19 mai, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Jyldyz Aigerchinova, care a vorbit cu Serviciul Kârgâzstan al RFE/RL.

Ministerul Sănătății a declarat pe 18 mai că 15 dintre cele 29 de persoane rănite au fost transportate la Spitalul de Urgență al orașului Bișkek și la Spitalul Național, iar restul au fost tratate la fața locului.

Guvernul kârgâzgâz a declarat anterior că patru cetățeni străini născuți între 1993 și 2003 au fost arestați în urma violențelor. Acesta a precizat că aceștia au fost plasați într-un centru de detenție temporară ca parte a unui dosar penal pentru huliganism, fără a preciza naționalitatea lor sau circumstanțele arestării lor.

În timpul violențelor de vineri noaptea, studenții străini din Bișkek au fost sfătuiți să rămână în case.

Cei care vor fi găsiți vinovați vor fi pedepsiți, a precizat guvernul kârgâzstanului într-o declarație, respingând ceea ce a spus că sunt „insinuări menite să incite la intoleranță față de studenții străini”. Dar a părut să dea vina pentru violențe pe migranții ilegali, afirmând că autoritățile au luat „măsuri decisive pentru a suprima migrația ilegală și pentru a expulza persoanele indezirabile din Kârgâzstan”.

Ministerul kârgâz de Interne a declarat, într-o declarație din 18 mai, că violențele au fost declanșate de apariția pe rețelele de socializare a unei înregistrări video care ar fi arătat un grup de „persoane cu înfățișare asiatică" hărțuind studenții străini în noaptea de 13 mai și apoi urmărindu-i în căminul lor, unde cel puțin un student străin a fost agresat de mai mulți bărbați și târât pe podea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te