Palatul Massandra, uitata bijuterie a Crimeei

Istoria Palatului Massandra de pe coasta de sud est a Crimeii i-a fascinat deopotrivă pe vizitatori și pe istorici timp de generații întregi. Fosta reședință a ultimului țar din dinastia Romanovilor e acum un muzeu în ruină.

Prințul Semion Voronțov i-a comandat în 1879 arhitectului francez Etienne Bouchard să construiască un palat pe pământurile dăruite inițial de Împărăteasa Ecaterina a II-a unui aristocrat francez care n-a locuit niciodată acolo. Dar doi ani mai târziu, arhitectul a murit, urmat de Voronțov însuși, iar domeniul a fost abandonat.
 

În 1889, palatul neterminat a fost cumpărat din partea Împăratului rus Alexandru al III-lea cu intenția de a fi modernizat.

Dar Alexandru a murit înainte de terminarea proiectului.

În memoria tatălui său, Nicolae al II-lea (aici cu soția sa, Alexandra Fiodorovna) a terminat construcția palatului. Chiar dacă Massandra era considerat reședință imperială, nici un membru al familiei regale nu a trăit vreodată acolo; au ales în schimb Palatul Livadia, mult mai mare și mai opulent, din apropiere.

După Revoluția Bolșevică și înainte de al Doilea Război Mondial, palatul a fost folosit ca sanatoriu guvernamental, înainte ca Iosif Stalin să-l rechiziționeze și să-l transforme în reședința sa de vară.

Mobilierul a fost creat special pentru vizite publice, fără un concept de design comun; în schimb, poate fi văzut un amestec de stiluri.

Stalin a vizitat palatul, dar nu a stat în el. A fost mai târziu vizitat de Nikita Hrușciov și de Leonid Brejnev. În 1992, după căderea comunismului, aici a fost deschis un muzeu.

Deși fațadele sunt chiar impresionante, la o privire mai atentă, deteriorarea palatului e evidentă, cum o arată această terasă de la intrarea de sud, văzută de deasupra.

Sculpturile originale ale acestor himere și a satirului cântând la flaut au semne de neglijare. 

În mitologia greacă, satirii erau divinități ale fertililtății și companioni ai zeului Dionisos.

Semne de atenționare cum e acesta de pe un balcon de la etajul al treilea pot fi văzute peste tot în palat.

Fragmente dintr-o coloană și ale unei vaze trântite la pământ. 

Statuia unui sfinx femeiesc ținând o bilă e una din cele 28 de sculpturi istorice care trebuie restaurate.

Crimeea este o parte a Ucrainei ocupată ilegal de Rusia în 2014. Acest bust de bronz comandat sculptorului Apollonov, a fost dezvelit în 2017, pentru a-l comemora pe Țarul Alexandru al III-lea.