Palestinienii condamnă scandările anti-arabe ale microbiștilor israelieni la Amsterdam

Doi fani și un jucător al echipei israeliene Maccabi Tel Aviv pe aeroportul Ben Gurion, la întoarcerea de la Amsterdam.

Ministerul palestinian de Externe a condamnat ceea ce a numit „scandări anti-arabe" și atacuri asupra drapelului palestinian la Amsterdam, pe fondul indignării generalizate față de violențele care au vizat fanii de fotbal israelieni în capitala olandeză.

Într-o declarație postată vineri pe X, ministerul palestinian a cerut guvernului olandez să efectueze o anchetă imediată asupra instigatorilor acestor tulburări și să protejeze palestinienii și arabii care locuiesc în Olanda.

Ministerul nu a comentat în mod specific atacurile tinerilor pro-palestinieni, care, potrivit autorităților olandeze, i-au căutat și atacat pe fanii echipei israeliene de fotbal Maccabi Tel Aviv.

Fanii israelieni s-ar fi comportat și ei în mod provocator, au declarat martorii. Videoclipuri postate pe internet îi arată pe aceștia smulgând steaguri palestiniene de pe case și strigând sloganuri injurioase la adresa palestinienilor și arabilor.

Un purtător de cuvânt al poliției olandeze, Peter Holla, a spus vineri încă de miercuri seară, cu 24 de ore înaintea partidei Maccabi-Ajax, în oraș au avut loc incidente violente instigate de „ambele părți”. „Suporterii Maccabi au îndepărtat un steag de pe o fațadă de pe Rokin și au distrus un taxi. Un steag palestinian a fost incendiat”, a spus Holla.

Suporterii echipei israeliene Maccabi Tel Aviv demonstrând la Amsterdam cu petarde înaintea meciului Ajax (captură pe pe rețele).

Înaintea condamnării oficiale palestiniene, autoritățile din Israel, Olanda și conducerea Uniunii Europene dăduseră vina pentru ciocnirile de joi noaptea exclusiv pe grupările pro-palestiniene din oraș, folosind termeni ca „pogrom” și „orgie antisemită” în legătură cu ce s-a întâmplat.

Politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders, al cărui partid anti-Islam se află prima oară la guvernare, în coaliție cu altele, a anunțat vineri că se va întâlni la Amsterdam cu ministrul de Externe din Israel, Gideon Saar, care ar merge acolo special să discute cauzele ciocnirilor, împreună cu spicherul legislativui israelian, Amir Ohana.

O organizație de sprijin pentru Palestina de la Amsterdam a precizat că nu a organizat în nici un fel violențele, ci doar a dorit să protesteze pașnic cu ocazia prezenței echipei israeliene în oraș.

Ministerul de Externe israelian a spus vineri că toți fanii sunt în siguranță, după ce se circulau zvonuri că unii ar fi fost răpiți sau au dispărut.

Incidentele violente din jurul meciurilor de fotbal sunt ceva obișnuit, inclusiv în țări ca Olanda, dar faptul că de data aceasta au venit în oraș suporteri israelieni a dus la măsuri sporite de securitate. Un purtător de cuvânt al poliției din Amsterdam a spus că pe străzi s-au aflat înaintea incidentelor 800 de polițiști care se antrenaseră „săptămâni întregi”, dar tot nu au putut opri bătăile, cu totul.

Recent, Belgia a renunțat să găzduiască un meci internațional dintre echipa sa și Israel, temându-se de violențe pe fondul nemulțumirilor legate de comportamentul armatei israeliene în Gaza, unde mii de palestinieni au fost uciși în bombardamente în războiul început în urmă cu 13 luni. Meciul s-a ținut la Budapesta, fără spectatori.

Meciul de joi de la Amsterdam l-a câștigat Ajax, cu 5-0.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te