Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) se află, în prezent în opoziţie, după ce ani de zile a condus guvernul federal singur sau în parteneriat cu alte formaţiuni.
Your browser doesn’t support HTML5
Odată cu părăsirea guvernului în urma alegerilor din 2017, partidul a intrat într-o criză internă organizatorică şi doctrinară, accentuată şi din cauza şefei Pamela Rendi-Wagner, contestată de rivali şi de o parte a membrilor grupării.
Pentru a pune capăt acestei situaţii, s-a anunţat organizarea unui congres extraordinar al partidului, precedat de un plebiscit care urma să desemneze candidaţii pentru funcţia supremă. Învingători au ieşit Hans Peter Doskozil, şeful guvernului din Burgenland, cel mai mic land federal austriac, şi Andreas Babler, primar social-democrat al oraşului Traiskirchen, o localitate binecunoscută din perioada războiului rece. Asta din cauza taberei unde au fost primiţi şi cazaţi persoanele din ţările comuniste care au reuşit să fugă în Austria, trecând, de obicei, clandestin frontiera iugoslavă, ungară sau cehoslovacă.
Congresul extraordinar al Partidului Social-Democrat din Austria (SPÖ) a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, iar delegaţii urmau să voteze pe unul dintre cei doi candidaţi. În urmă numărării voturilor, şefa comisiei electorale a partidului a anunţat că cei prezenţi l-au votat pe Doskozil care va prelua funcţia de preşedinte.
Luni după masă, şefa comisiei electorale a organizat în mare grabă o conferinţă de presă, anunţând că s-a făcut o gravă confuzie.
Din cauza unei „greşeli tehnice” au fost inversate rezultatele obţinute, aşa că noul lider va fi, Andreas Babler, pentru care au votat 53 la sută dintre delegaţi, şi nu Hans Peter Doskozil.
### Vezi și... ### Partidul Comunist din Austria se pregătește să preia conducerea unui oraș important pentru prima datăŞir de greşeli
Examinând cu atenţie rezultatele rectificate, Televiziunea Austriacă (ORF) a constatat încă o greşeală, şi anume lipsa unui vot. S-a trecut la renumerarea voturilor şi s-au publicat rezultatele a două oară rectificate. De data aceasta au ieşit două voturi în plus, adăugate fiecărui candidat. Deşi toată această harababură a aruncat o lumină extrem de nefavorabilă asupra partidului, şefa comisiei şi-a cerut din nou scuze şi a spus că rezultatul final îl confirmă, totuşi, pe Babler în noua sa funcţie.
Ca reacţie la acest şir de incidente neplăcute, noul lider s-a pronunţat pentru renumărarea voturilor.
Abia după această procedură, a zis şeful ales al celui mai important partid de opoziţie din Parlamentul Austriac, va prelua funcţia obţinută în urma votului exprimat de delegaţii la congresul extraordinar.
Comentând ironic pana social-democraţilor, renumitul politolog Peter Filzmaier a spus că nu-şi poate imagina cum ar vrea să guverneze acest partid şi să preia ministerul finanţelor, dacă nici nu e în stare să numere voturile delegaţilor de la congres. Presa austriacă şi germană a întâmpinat incidentul cu un val de ironii.
Rivalul lui Babler, Doskozil, a anunţat că se va retrage din politică după expirarea mandatului său ca şef de guvern din Burgenland. În opinia sa, întâmplările de la congres constituie cel mai regretabil moment din istoria Partidului Social-Democrat.
Cine este Andreas Babler?
Andreas Babler, în vârstă de 50 de ani, este cel de-al 13-lea lider al Partidului Social-Democrat din Austria. Cel mai cunoscut şef al social-democraţiei postbelice a fost Bruno Kreisky. El s-a aflat timp de 16 ani în fruntea partidului şi a condus guvernul de la Viena în perioada 1970-1983, asumându-şi rolul de mediator est-vest. Babler reprezintă aripa stângă a partidului şi s-a pronunţat, în repetate rânduri, pentru îndreptarea situaţiei din taberele de refugiaţi aflaţi în Austria. Poziţia sa liberală faţă de problema refugiaţilor a declanşat controverse nu numai în interiorul partidului. Contestarul său cel mai cunoscut este Doskozil, aspirantul neales la funcţia de lider al formaţiunii.