Pandemia de gripă spaniolă din 1918: Virusul care a infectat o treime din populația lumii

Membri ai trupelor de studenți din Statele Unite poartă „măști împotriva gripei" în octombrie 1918 la apogeul celei mai ucigătoare pandemii din istoria modernă.

Soldați britanici și francezi aprizându-și țigările la Etaples în nordul Franței la începutul Primului Război Mondial. Deși încă mai este subiect de dezbatere, mulți cred că pandemia a pornit din această tabără militară franceză.

Tabăra militară de la Etaples (fotografiată în 1915) era plină mai tot timpul de soldați veniți de pe linia frontului. În apropiere se aflau cotețe cu rațe, gâște și porci. Celulele porcilor semănă și cu cele ale păsărilor și cu ale oamenilor și se știe că pot fi vectorii unor tipuri noi virale de la păsări la oameni.
 

Un anunț „anti-scuipat” într-un șantier portuar al marinei americane în 1918.
 

Cimitir pentru victimele americane ale virusului în Franța. Virusul s-a răspândit rapid, odată cu refugiații și trupele militare în aproape toate colțurile lumii și a infectat circa o treime din populația mondială.
 

Monument Maori dedicat victimelor virusului în Noua Zeelandă. Din Noua Zeelandă, virusul s-a răspândit în Samoa, unde a ucis 22 de procente din populație în numai două luni. În Iran, se estimează că au murit aproape 2,4 milioane - adică mai mult de 20 % din populație. Și în Brazilia au murit vreo 300 000 de oameni, inclusiv președintele ales al țării. 
 

Bolnavi într-o tabără de antrenament din Colorado, 1918. Estimările referitoare la numărul celor morți în urma bolii merg de la 17 milioane la o sută de milioane. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 2-3% din cei infectați au murit.

Un grafic care arată creșterea dramatică a numărului morților în toamna lui 1918, când al doilea val al gripei a măturat lumea. Moarte a secerat în special oameni în putere, vârsta decesului fiind în medie de 28 de ani.

Un bolnav grav în Statele Unite, noiembrie 1918. 

Costul uman teribil produs de această pandemie este imortalizat în pictura austriacului Egoon Schiele „Familia”. Tabloul, pictat  în 1918, îl reprezintă pe Schiele privind-o cu mândrie pe soția sa, Edith, și un copil. În realitate, Edith s-a îmbolnăvit și a murit pe 28 octombrie 1918 din cauza gripei. Era însărcinată în șase luni. Trei zile mai târziu, Schiele însuși murea din pricina virusului. Avea 28 de ani.

Bărbați într-o tabără militară americană fac gargară cu apă sărată, o metodă îndoielnică recomandată de medicii vremii.

Soldat american căruia i se dă cu un spray dovedit nu după multă vreme ineficient. Cele mai stranii încercări de a pune capăt pandemiei au fost nunțile negre ținute în Odesa. În timpul ritualului erau căsătoriți doi dintre cei mai nefericiți membri ai societății într-o ceremonie extrem de elaborată ținută într-un cimitir. O asemenea nuntă a avut loc într-un cimitir din Odesa pe 1 octobrie 1918. A fost un ospăț în toată regula iar cei doi au fost acoperiți cu daruri.
 

Corturi folosite pentru a-i adăposti pe bolnavii de gripă în Arkansas, 1918. Neexistând niciun remediu, niciun vaccin, singura soluție era izolarea bolnavilor. 

Măștile erau folosite pentru protecție împotriva gripei în statul Washington în 1918-1919. În 1920, răspândirea virusului practic se terminase.
 

Microbiologul Terrence Tumpey studiază o mostră a virusului gripei din 1918 în 2005. Virusul a fost reconstituit din țesutul pulmonar extras de la victimele pandemiei înhumate într-o localitate izolată din Alaska. Înainte de declanșarea coronaviruslui, care provine din China, Tumpey spunea: „Cred că trebuie să fim preocupați de posibilitatea unor virusuri aviari așa cum am văzut în Asia trecând de la păsări la om și producând boli grave. Dacă unul dintre virusurile acele se va răspândi eficient de la om la om, atunci ne vom confrunta cu o altă pandemie."

Persoane cu simptomele coronavirusului în carantină, în orașul Wuhan din China în februarie 2020. Coronavirusul a omorât mai mult de trei mii de persoane în China dar încă nu se știe de unde provine.
 

Asistenți medicali purtând măști pentru a se feri de virusul gripei într-un spital al armatei americane în 19 noiembrie 1918. 

Gripa spaniolă a omorât mai mult de o sută de milioane de oameni. Și a lăsat o amintire de neșters.