Pandemia, ocazie pentru testarea noilor tehnologii de supraveghere în Rusia

În Rusia, pandemia de coronavirus servește drept motiv pentru elaborarea și testarea unor noi tehnologii de supraveghere a cetățenilor, se arată într-un raport al Centrului pentru drepturile omului „Agora”. Raportul semnalează un șir de încălcări ale drepturilor cetățenilor la viață privată pe timp de pandemie.

Activiștii au notat șase tipuri de colectare și verificare a informațiilor despre viața privată, care, luate la un loc, îi introduc pe cetățeni într-o lume a supravegherii totale.

Astfel, în 23 din cele 85 regiuni din Federația Rusă, printre care și în Sevastopolul anexat, au fost introduse permise digitale. În timp ce sistemele de recunoaștere facială sunt deja folosite în 12 regiuni.

Totodată, cetățenii sunt monitorizați în mod activ prin intermediul sistemelor de geolocalizare, autoritățile folosind aceste date după bunul lor plac, chiar dacă deocamdată statul nu și-a demonstrat capacitatea de a stoca în mod responsabil informațiile colectate astfel, semnalează raportul. Astfel, în cel puțin 18 regiuni au avut loc scurgeri de date personale ale cetățenilor.

### Vezi și... ### În Rusia, Big Brother merge la școală

Raportul mai notează că, în aproape jumătate din regiunile Rusiei, autoritățile au acordat împuterniciri speciale (inclusiv cea de a interveni în viața privată a cetățenilor) unor persoane care nu au niciun drept în acest sens. De exemplu, autoritățile din 40 de regiuni ale Federației Ruse au implicat diverse organizații și subiecți, de la cazaci și taximetriști la veterani, medici sau profesori, în „lupta cu cei care încalcă regimul de izolare”. În unele cazuri, acest lucru a dus la acte de discriminare în raport cu reprezentanții unor grupuri sociale. În regiunile Reazan și Sverdlovsk, de exemplu, cazacii îi urmăreau în mod special pe localnicii de origine asiatică, fapt care poate calificat drept persecuție pe criterii etnice.

Raportul centrului „Agora” amintește totodată că în Rusia încălcarea anumitor drepturi ale cetățenilor din partea autorităților este permisă prin lege doar în cazul introducerii stării de urgență. Aceasta nu a fost anunțată însă de autorități, iar activiștii pentru drepturile omului notează că, în acest fel, experiența și resursele acumulate în timpul carantinei pot fi folosite pe viitor cu orice altă ocazie: și în cazul prevenirii unor catastrofe, dar și în cazul unor proteste în masă.