Papa aprobă un nou loc de pelerinaj, în Bosnia. „Poate nu e miracol, dar experiența este bună”

Pelerini la Medjugorje, la 19 septembrie 2024.

Vaticanul a dat joi undă verde catolicilor să continue să se îndrepte spre un sat din sudul Bosniei unde copiii au raportat că au avut viziuni cu Fecioara Maria, oferindu-și aprobarea pentru devoțiune într-unul dintre cele mai contestate aspecte ale practicii romano-catolice din ultimii ani.

Într-o analiză detaliată după aproape 15 ani de studiu, biroul doctrinar al Vaticanului nu a declarat că aparițiile raportate la Medjugorje au fost autentice sau de origine supranaturală. Ba chiar a semnalat îngrijorări cu privire la contradicțiile din unele dintre „mesajele” pe care presupușii vizionari spun că le-au primit de-a lungul anilor - a relatat Associated Press.

Dar, cu aprobarea Papei Francisc, biroul de doctrină a decis că „fructele abundente și răspândite (ale credinței), care sunt atât de frumoase și pozitive”, justifică decizia sa. Acesta a declarat că, procedând astfel, „evidențiază faptul că Duhul Sfânt acționează fructuos pentru binele credincioșilor în mijlocul acestui fenomen spiritual”.

Imagine cu crucea de la Medjugorje în vara anului 2023, când pelerinajele s-au reluat după pandemie.

În 1981, șase copii și adolescenți au declarat că au văzut-o pe Fecioară pe un deal din satul Medjugorje, situat într-o regiune din sudul Bosniei. Unii dintre acei „vizionari” inițiali au susținut că aparițiile au avut loc de atunci în mod regulat, chiar zilnic, și că Fecioara Maria le trimite mesaje.

Ca urmare, Medjugorje a devenit o destinație europeană majoră de pelerinaj pentru credincioșii creștini, atrăgând milioane de oameni de-a lungul anilor. Numai anul trecut, 1,7 milioane de ostii euharistice au fost distribuite în timpul slujbelor de acolo, potrivit statisticilor publicate pe site-ul web al sanctuarului, acesta echivalând cu o estimare aproximativă a numărului de catolici care l-au vizitat.

Cu toate acestea, spre deosebire de sanctuarele catolice mai cunoscute și mai bine vechi din Fatima (Portugalia) sau Lourdes (Franța) presupusele apariții de la Medjugorje nu au fost niciodată declarate autentice de Vatican.

Pe plan local au existat mereu bănuieli că în spatele aparițiilor se află dorința de câștig.

Chiar și Francisc, în 2017, și-a exprimat îndoiala cu privire la mesajele vizionarilor, spunând: „Prefer ca Fecioara Maria să fie o mamă, mama noastră, și nu un operator de telegraf care trimite un mesaj în fiecare zi, la o anumită oră”.

În genunchi, în jurul statuii Fecioarei, pe 15 august 2000.

Decizia de acum - anticipează AP - va avea cu siguranță un impact asupra Medjugorje. Municipalitatea a declarat că turismul este esențial pentru dezvoltarea sa. Lucrătorii municipali spun că 2024 ar putea fi un an record, deoarece pelerinii creștini tind să evite Israelul din cauza războiului și optează în schimb pentru Medjugorje.

„Medjugorje înseamnă foarte mult, toate sectoarele economice se bazează pe Medjugorje”, a declarat Ante Kozina, șeful asociației de turism. „Este o sursă de creștere pentru întreaga municipalitate”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te