Într-un interviu acordate revistei italiene Credere, din care au apărut extrase miercuri, Papa i-a numit „ipocriți” pe criticii acestei permisiuni, primită cu indignare de unii clerici conservatori, mai ales în țări unde drepturile LGBT+ nu sunt respectate.
„Nimeni nu este scandalizat când binecuvântez un om de afaceri care poate exploatează oameni, ceea ce un păcat grav. Dar lumea se scandalizează când dau (binecuvântarea) unui homosexual”, a declarat Papa Francisc, citat de Reuters.
Binecuvântarea persoanelor LGBT+ a fost autorizată în ianuarie într-un document al Vaticanului numit Fiducia Supplicans.
Papa a răspuns deja unor critici, insistând că schimbarea nu echivalează cu recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex, căreia Biserica Catolică i se opune în continuare.
„Cazul special”
Săptămâna trecută, Papa a spus în alt interviu că principala opoziție vine de la episcopii din Africa, pe care i-a numit „un caz special” în opoziția lor față de homosexualitate.
Unii episcopi africani au respins pe față Fiducia Supplicans, în țări unde homosexualitatea se pedepsește cu închisoarea sau chiar cu moartea.
Chiar dacă respinge dreptul la căsătorie al persoanelor LGBT+, Papa Francisc este de departe suveranul pontif cel mai prietenos cu ele din istorie. Originar dintr-o țară catolică cu căsătorii gay, Argentina, Francisc a spus odată memorabil despre persoanele gay: „Cine sunt eu să-i judec?”, făcându-și o prioritate din a promova o Biserică Catolică mai incluzivă.
Conservatorii spun însă că asemenea eforturi ar fi contrare perceptelor morale ale Bisericii.
În Africa, persoanele LGBT+ nu luptă pentru binecuvântare, ci pentru viață
Într-un reportaj din Ghana, țară africană cu o puternică biserică catolică, agenția Reuters notează că dreptul la binecuvântare le pare ceva total îndepărtat persoanelor LGBT+, care se tem pentru viețile lor.
Relatând din orașul Accra, reporterul Reuters spune că dezbaterea de la Vatican le-a înrăutățit acestor persoane situația, mai degrabă, într-o țară în care relațiile homosexuale se pedepsesc cu până la trei ani de închisoare.
Opoziția episcopilor locali față de Fiducia Supplicans a reaprins discuții publice furioase despre LGBT+, înmulțind apelurile la adoptarea unor legi și mai aspre împotriva relațiilor gay și a persoanelor transgen, ca și împotriva activismului din acest domeniu.
O coaliție de lideri creștini, musulmani și politicieni conservatori din Ghana a propus ca relațiile între persoane de același sex să fie pedepsite cu 10 ani de închisoare. Inițiatorii noii legi cer de asemenea încurajarea „terapiilor de conversie” („dezvățarea” de homosexualitate, o practică interzisă în multe țări democratice), promințându-le celor care le urmează pedepse reduse, dacă le urmează.
### Vezi și... ### Legile antigay din Rusia, în acțiune: două săptămâni de închisoare pentru un curcubeu?