Șeful Bisericii Catolice a clarificat comentariile sale recente despre homosexualitate și păcat, spunând că s-a referit doar la învățătura catolică ce spune că orice act sexual în afara căsătoriei e un păcat, adăugând că până și această învățătură în alb și negru ar putea accepta în anumite circumstanțe elimina total păcatul, relatează Associated Press.
Francisc a făcut comentariile cu pricina pe 24 ianuarie, când a declarat într-un interviu pentru Associated Press că legile care criminalizează homosexualitatea sunt injuste și că a fi homosexual nu este o crimă.
### Vezi și... ### GENDERDOC-M va cere recunoașterea cuplurilor de același sex în R. Moldova, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor OmuluiAșa cum face deseori, Francisc a imaginat după aceea un dialog cu cineva care a ridicat chestiunea învățăturii bisericești oficiale ce spune că actele homosexuale sunt păcătoase, sau „intrinsec în neregulă”.
„Bine, dar să distingem mai întâi între păcat și crimă”, a spus Francisc în conversația imaginară. „Păcat e și lipsa de caritate a unuia față de celălalt”.
Comentariile Papei în care acesta a cerut decriminalizarea homosexualității au fost salutate de comunitatea LGBTQ drept o piatră de hotar care a putea ajuta la oprirea hărțuielilor și violențelor contra persoanelor LGBTQ. Dar referința la „păcat” a dus la întrebarea dacă el crede că doar a fi gay este un păcat în sine.
Părintele James Martin, un preot iezuit care conduce o organizație americană pentru catolicii LGBTQ, l-a rugat pe suveranul pontif să clarifice lucrurile, și a publicat răspunsul Papei scris de mână pe pagina de internet a organizației.
În nota sa, Papa Francisc a reafirmat că homosexualitatea nu este o crimă, și a spus că a vorbit despre asta „pentru a sublinia că criminalizarea nu e nici bună, nici dreaptă”.
„Când am spus că e un păcat, mă refeream doar la învățătura morală catolică ce spune că fiecare act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, a scris Francisc în limba spaniolă, subliniind fraza finală.
### Vezi și... ### Cuplu LGBT+ din R. Moldova, după decizia CEDO: „Vrem să fim o familie recunoscută de stat”Dar într-o întoarcere din condei a conversației, Francisc a spus că și această învățătură poate avea circumstanțe „care ar putea reduce, sau chiar elimina vina”.
Suveranul Pontif a recunoscut că ar fi putut fi mai clar în comentariul său pentru Asscociated Press, remarcând însă că a folosit un „limbaj natural și de conversație” în interviu, care nu cerea definiții precise.
„Cum puteți vedea, repetam ceva în general. Ar fi trebuit să spun: e un păcat, așa cum e păcat orice act sexual în afara căsătoriei. Asta e când vorbim despre chestiunea „păcatului”, dar noi știm bine că moralitatea catolică nu ia în considerare doar chestiunea, ci și evaluează libertatea și intențiile, și face asta pentru toate felurile de păcate”, a spus Papa.
Aproximativ 67 de țări din lume criminalizează actele sexuale consensuale între persoane de același sex, 11 din aceste țări aplicînd chiar pedeapsa capitală, protrivt organizației Human Dignity Trust, care militează pentru eliminarea unor astfel de legi. Experții spun că și chiar dacă aceste legi nu sunt aplicate strict, ele contribuie la hărțuirea, la stigmatizarea și la violențele comise contra persoanelor LGBTQ.
### Vezi și... ### Legislatorii ruși au aprobat o lege care interzice „propaganda” LGBTQÎnvățăturile catolice interzic căsătoriile gay, pornind de la principiul că taina căsătoriei e o legătură pe viață dintre un bărbat și o femeie. Ele permit actul sexual cuplurilor căsătorite, dar interzic contracepția.
În timpul pontificatului său, Papa Francisc a susținut aceste învățături, dar a făcut o prioritate din deschiderea față de persoanele LGBTQ. El a susținut o abordare mai degrabă mai miloasă în aplicarea doctrinei bisericești oamenilor decât una care să-i judece.
Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.