Papa Francisc va vizita Kazahstanul în septembrie

Întâlnire în aeroportul Jose Marti Airport din Havana, Cuba, între papa Francisc (stânga) și patriarhul Kirill , 12 februarie 2016

Papa Francisc va vizita Kazahstanul în luna septembrie pentru a participa la un eveniment organizat în mod regulat de autoritățile acestei națiuni din Asia Centrală, la care va participa și Patriarhul ortodox rus Kirill.

Vaticanul a precizat la 1 august că suveranul pontif se va afla în capitala kazahă Nur-Sultan între 13 și 15 septembrie pentru a participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Biroul președintelui kazah Qasym-Zhomart Toqaev a anunțat, de asemenea, vizita.

Comunicatul Vaticanului nu l-a menționat pe Kirill, dar Francisc a spus de mai multe ori că speră să se întâlnească cu patriarhul rus la acest eveniment. De la începutul invaziei continue și neprovocate a Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie, Kirill a făcut o serie de declarații de solidaritate cu politica autorităților ruse, ceea ce l-a determinat pe papa Francisc să îl avertizeze pe patriarh să nu devină "băiatul de altar al lui Putin".

Mai mult de 150 de clerici ortodocși ruși au cerut oprirea războiului într-o scrisoare deschisă la 1 martie pe care patriarhul Kirill nu a semnat-o.