„Papa Francisc ne-a pus pe noi, romii din Blaj, în centrul lumii” (Fotoreportaj)

Papa Francisc merge duminică, 2 iunie, în comunitatea de romi greco-catolici din cartierul „Barbu Lăutaru”, de la Blaj.

Luisa Meruț locuiește cu familia ei vizavi de biserica din Barbu Lăutaru, unde va fi prezent Papa Francisc. „De ce să iau bilet, când îl văd din curte?”.

Gabriela Meruț, bunica Luisei, are un perete în casă, cu toți cei șase fii și toți nepoții ei. Va fi la vizita Papei în primul rând din curtea bisericii.

Gabriela Meruț este baptistă, în casă nu are icoane sau simboluri religioase. Totuși, se bucură nespus de vizita Papei pentru că „este trimisul Domnului și Domnul e unul singur pentru toți”.

Unii locuitori ai cartierului Barbu Lăutaru speră că, odată cu Papa Francisc, va mai trece și primarul Blajului pe la ei, ca să repare canalizarea care le inundă casele.

Cartierul Barbu Lăutaru, deși datează din secolul al 19-lea, a fost populat masiv în anii 1970, după o mare inundație de pe Târnava Mare, când romii au primit loc pentru case aici.

Pentru copiii ieșiți la joacă, venirea Papei este nesemnificativă.

În zilele dinaintea vizitei papale, locuitorii din comunitatea romă au avut grijă să își ridice invitațiile care le asigură acces în curtea bisericii, la vizita Suveranului Pontif.

Biserica din Barbu Lăutaru a fost construită în doar trei luni de zile, iar locuitorii cartierului au ajutat fiecare cum a putut la lucrări.

„Nu pot să mă duc să-l primesc pe Sfântul Părinte nevopsită și nearanjată”.

„Sper ca vizita Părintelui să arate tuturor că nu contează ce culoare ești”.

Și Bruno așteaptă. El îi așteaptă pe copii să vină de afară, ca să se joace cu el.