Papa Francisc vrea să se întâlnească la Moscova cu Vladimir Putin

Papa Francisc s-a întîlnit la Vaticn cu Vladimir pe 4 iulie 2019

Papa Francisc a declarat într-un interviu publicat pe 3 mai că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit un răspuns. Suveranul Pontif a mai spus pentru cotidianul italian Corriere Della Sera că Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Francisc a făcut cunoscut că la aproximativ trei săptămâni de la începutul războiului i-a cerut principalului diplomat al Vaticanului să-i trimită un mesaj lui Putin în care propune o întrevedere. „Nu am primit încă un răspuns, dar insistăm”, a spus Papa, adăugând: „Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu încerci să oprești atâta brutalitate?”

Șeful Bisericii Catolice că a aflat de lapremierul ungar Viktor Orbán că Putin ar plănui să pună capăt războiului din Ucraina pe 9 mai, dată la care Rusia și în general fostele republici sovietice marchează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în 1945.