Papa își cere scuze pentru folosirea unei expresii homofobe

Într-o imagine de arhivă, activiști LGBT+ din SUA cer în 2001 o deschidere mai mare a Bisericii Catolice față de homosexuali, în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Papa Francisc și-a cerut scuze după ce a fost citat cu o expresie considerată homofobă, folosită la o întâlnire informală cu episcopii italieni, la 20 mai.

La discuții, Papa a confirmat politica Bisericii Catolice de a nu permite înscrierea la seminarii și hirotonisirea homosexualilor, spunând, potrivit unor martori oculari, că și așa școlile catolice sunt cam „poponărite” („frociaggine”, în original).

El a folosit un cuvânt italian, iar consilierii lui l-au apărat de îndată spunând că este posibil să nu-și fi dat seama cât de ofensator este cuvântul într-o limbă diferită de spaniola lui maternă.

Papa a mai făcut în trecut gafe din cauza necunoașterii unor expresii italiene vulgare, notează Associated Press (AP).

În remarci publicate marți, Vaticanul a reamintit deschiderea fără precedent față de persoanele LGBT+ a actualului suveran pontif, care a spus cândva că în Biserica Catolică „este loc pentru toți”.

„Papa nu a vrut niciodată să ofenseze sau să se exprime în termeni homofobi, și le cere scuze celor care s-au supărat pentru folosirea unei expresii relatate de alții”, a spus purtătorul de cuvânt de la Vatican, Matteo Bruni.

AP relatează că discuțiile la care a folosit Papa expresia homofobă au venit pe fondul unor sugestii de deschidere încă și mai mare a bisericii față de persoanele LGBT+, respinse de cei prezenți.

În ultimii ani, sub Papa Francisc, Biserica Catolică a făcut unii pași spre acceptarea persoanelor LGBT+, dar tot nu și-a schimbat poziția de respingere a căsătoriilor persoanelor de același sex, nici pe aceea că în vreme ce relațiile homosexuale nu sunt acceptabile, homosexualii nu trebuie discriminați, insultați sau ținuți departe de biserică.

Recunoașterea drepturilor LGBT+ este un subiect sensibil în Biserica Catolică, orice sugestie în această direcție venită de la Vatican fiind primită cu rezerve și chiar proteste în țări cu societăți religios-conservatoare, de pildă cele africane. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te