Papa vizitează Canada pentru a promova reconcilierea Bisericii Catolice cu comunitatea indigenă

Papa Francisc pe aeroportul din Edmonton

Papa Francisc a sosit în Canada, la începutul unei călătorii de o săptămână care se va axa pe scuzele sale pentru abuzurile pe care copiii indigeni le-au îndurat timp de peste 100 de ani în această țară, în școlile rezidențiale administrate de biserică.

### Vezi și... ### Papa le va cere scuze indigenilor canadieni pentru „genocidul cultural” 

Avionul papei a aterizat pe 24 iulie în Edmonton, capitala provinciei vestice Alberta, unde a fost întâmpinat de premierul Justin Trudeau, politicieni locali, episcopi catolici canadieni și lideri ai grupurilor care reprezintă populația indigenă.

Papa urmează să viziteze o fostă școală rezidențială și să se întâlnească cu populația indigenă pe 25 iulie. De asemenea, el va vizita Quebec City și Iqaluit, capitala teritoriului Nunavut, înainte de a pleca pe 29 iulie.

Vorbind cu reporterii în zborul său de la Roma, papa s-a referit la scopul călătoriei, numind-o „călătorie de penitență”. La începutul acestui an, papa și-a cerut scuze pentru rolul bisericii catolice în abuzurile asupra copiilor din școli, unde peste 150 000 de copii indigeni au fost înfometați, bătuți și abuzați sexual între anii 1881 și 1996. Papa a mai spus că își dorește să viziteze Ucraina, în eforturile sale de a pune capăt războiului pe care l-a denunțat în mod repetat.