Parașutistul rus care a condamnat războiul din Ucraina fuge din țară

Un parașutist rus care a condamnat invazia neprovocată a țării sale în Ucraina după ce a luat parte la război a fugit din Rusia.

Activistul pentru drepturile omului stabilit în Franța, Vladimir Osecikin, a declarat pe 17 august că el și echipa sa l-au ajutat pe Pavel Filatiev să părăsească „urgent” Rusia.

Filatiev a luat parte la atacul Rusiei asupra Ucrainei în februarie și martie. Ulterior, el a scris o carte intitulată ZOV (Un apel) în limba rusă. Titlul a fost scris cu litere latine pentru a scoate în evidență literele „Z” și „V”. Vehiculele militare rusești din Ucraina sunt marcate cu aceste litere, care au devenit simboluri promovate de presa de stat rusă și de alți susținători ai Kremlinului ca embleme patriotice care exprimă susținerea pentru armată și pentru invazia în Ucraina.

### Vezi și... ### ONU va investiga uciderea a zeci de prizonieri de război din închisoarea Olenivka

Înainte de a părăsi Rusia, Filatiev a acordat un interviu publicației The Guardian în care spunea că, după ce cartea sa a fost publicată, și-a schimbat adresa de mai multe ori pentru a evita o eventuală arestare. Filatiev a mai spus că nu știe dacă a fost deschis un dosar penal împotriva sa.

Președintele Vladimir Putin a semnat în martie o lege care prevede pedepse lungi cu închisoarea pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre operațiunile militare rusești. Kremlinul depune eforturi considerabile pentru a controla discursul oficial despre războiul său din Ucraina, lansat la sfârșitul lunii februarie.

Legea prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru persoanele condamnate pentru o asemenea infracțiune, în timp ce pedeapsa pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre armata rusă care duce la „consecințe grave” este de 15 ani de închisoare. De asemenea, legea prevede că este ilegală „lansarea de apeluri împotriva utilizării trupelor rusești pentru protejarea intereselor Rusiei” sau „pentru discreditarea unei astfel de utilizări”, pedeapsă posibilă fiind de până la trei ani de închisoare. Aceeași prevedere se aplică și apelurilor pentru sancțiuni împotriva Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, un alt soldat rus, Daniil Frolkin, din brigada 64 de pușcași motorizați din regiunea Habarovsk Krai din Orientul Îndepărtat, a mărturisit public că trupele rusești au luat parte la jafuri, tâlhării și ucideri de civili în Ucraina, la ordinul superiorilor lor. De asemenea, acesta a mărturisit că a ucis un civil ucrainean, Ruslan Iaremciuk, în satul Andriivka.

### Vezi și... ### Raport HRW: Rusia a comis crime de război în sudul ocupat al Ucrainei