Un nou program de atragere a remitențelor în economie menit să încurajeze moldovenii din diaspora să-și investească banii într-o afacere acasă a fost aprobat miercuri, 7 septembrie, de Guvern.
Numit PARE 1+2, programul vine să extindă unul similar (PARE 1+1), care s-a derulat timp de un deceniu, cu investiții totale în economie de peste 1 miliard de lei.
Programul va continua să acorde granturi de până la 250.000 de lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri, după principiul 1+1: pentru fiecare leu investit de migrant sau de rudele sale apropiate, statul va aloca încă 1 leu sub formă de grant.
PARE 1+2 va sprijini, în premieră, extinderea acestor afaceri. În acest caz, contribuția statului va fi dublă, de până la 500.000 de lei, și va fi oferită după principiul 1+2: pentru fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 2 lei sub formă de grant.
Rezultatele anticipate de executiv:
- circa 100 de afaceri noi create de migranți sau rudele lor;
- cel puțin 200 de companii susținute financiar pentru dezvoltarea afacerilor;
- cel puțin 100 de companii susținute financiar pentru extinderea activității economice;
- cel puțin 250 de locuri de muncă nou-create;
- cel puțin 600 locuri de muncă menținute;
- creşterea cu 10 % anual a numărului afacerilor lansate de către migranţii reîntorşi şi rudele lor;
- majorarea cu 45 milioane de lei a volumului remitențelor investite în economie;
- o creștere cu circa 320 milioane de lei a volumului de investiții în economia națională.
Programul PARE 1+2 urmează să se deruleze timp de 3 ani, cu un buget total de 90 de milioane de lei, estimat de guvern, inclusiv din contul asistenței financiare externe. Programul ar putea fi prelungit ulterior, dacă vor fi identificate surse financiare suplimentare.