În urmă cu un secol, jurnalistul Frank G. Carpenter a călătorit prin România, realizând fotografii și descrieri colorate, uneori libidinoase/lascive, ale oamenilor și locurilor pe care le-a întâlnit.
Frank G. Carpenter (foto sus, la Roma, în 1923) a fost un scriitor și fotograf ale cărui reportaje din colțuri îndepărtate ale lumii au captivat cititorii „scrisorilor” sale, publicate pe scară largă în Statele Unite. Popularitatea sa i-a permis să călătorească aproape încontinuu în ultimele decenii de viață, scriind cărți, făcând fotografii și mâzgălind notițe pe care le-a condensat în legende foto incisive, uneori dubioase.
Mai jos sunt prezentate 19 dintre fotografiile și legendele pe care Carpenter le-a făcut în timpul călătoriei prin România în 1923 și care se află acum în arhiva Bibliotecii Congresului Statelor Unite. Imaginile oferă o perspectivă fascinantă atât asupra epocii de relativă bogăție și calm din România Mare dintre cele două războaie mondiale, cât și asupra unei perspective americane față de „Lumea Veche” a Europei de acum un secol.
Legendele originale ale fotografiilor, folosite mai jos, nu conțin uneori informații despre locație. Câteva au fost editate pentru a schimba ortografia sau gramatica.
Șoferii acestor trăsuri erau cunoscuți sub numele de „birjar” și erau renumiți pentru înjurăturile lor, ceea ce a dus la expresia românească folosită și astăzi: „Înjură ca un birjar.”
Clădirea militară a fost finalizată în 1911 și își continuă și astăzi rolul de „club” al armatei.
Orașul turc Istanbul a fost cunoscut sub numele de Constantinopol până în 1930.
Într-o altă descriere fotografică a unei tinere țărance, Carpenter susținea că „o crenguță de măslin trebuie să fie ținută deasupra capului” în ziua nunții sale. Dacă bățul este scăpat, „ghinionul îi va fi sortit, iar veselia va fi risipită într-o clipă”, a scris el.
România nu are o istorie răspândită a cultivării măslinilor, așa că povestea ar putea fi o invenție sau se poate baza pe ceea ce Carpenter a văzut în timpul unei călătorii anterioare în Grecia.
Romii au fost, din punct de vedere istoric, mai degrabă cunoscuți pentru meșteșugul metalurgiei decât pentru cel al zidăriei.
Legenda originală de mai sus este incorectă; imaginea prezintă, de fapt, Palatul Cantacuzino din București, construit în 1902 pentru fostul prim-ministru român Gheorghe Cantacuzino. În prezent, clădirea găzduiește un muzeu.
Această imagine prezintă, de fapt, Biblioteca Centrală Universitară din București, una dintre piesele centrale ale capitalei românești. Clădirea este în general considerată un exemplu de Beaux-Arts, mai degrabă decât de stil arhitectural bizantin, așa cum susținea Carpenter. Clădirea a fost grav avariată în timpul Revoluției române din 1989, dar de atunci a fost reconstruită.
Clădirea fără nume este Biserica Neagră, în centrul Brașovului.
Carpenter a murit de o boală nespecificată în China în 1924, la doar un an după ce au fost făcute aceste fotografii.
Un ziar american de la acea vreme i-a marcat moartea lăudându-i „geniul de a afla lucruri, și lucrurile care îi interesează pe toți, și apoi de a le scrie interesant”.
Eugen Tomiuc, senior correspondent pentru RFE/RL, a contribuit la acest articol. Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.