Premierul desemnat Igor Grosu a declarat că boicotarea votului de încredere al Legislativului de către socialiști și grupul „Pentru Moldova” a demonstrat că „acest Parlament nu poate gestiona crizele”. Într-o primă reacție la evenimentele de astăzi din Parlament, Grosu a spus că formațiunea pro-prezidențială pe care o conduce, PAS, este gata în continuare să-și asume guvernarea „pentru a gestiona criza pandemică și pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate”.
Ședința în plen a Parlamentului a început cu anunțul fracțiunii socialiștilor și al grupului Pentru Moldova, din care face parte Partidul Șor, că nu vor acorda vot de încredere candidatului pro-prezidențial Igor Grosu la funcția de prim-ministru, echipei sale guvernamentale și programului de guvernare.
Deputații socialiști și din grupul Pentru Moldova au părăsit sala de ședințe.
### Vezi și... ### Incertitudini înaintea ședinței de învestitură a guvernului GrosuSpicherul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat ulterior că nu există cvorum pentru chestiunea votului de încredere solicitat de premierul desemnat și a anunțat o pauză de o oră, după care deputații vor continua cu alte subiecte de pe ordinea de zi.
Cu puțin timp înaintea ședinței în plen, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova au anunțat că nu vor acorda vot de încredere unui guvern condus de candidatul pro-prezidențial Igor Grosu. Totodată, ei și-au reiterat sprijinul pentru propriul lor candidat, Vladimir Golovatiuc, deși Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul privind desemnarea lui Igor Grosu.
Miercuri seara, socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională, de data aceasta împotriva primului decret al președintei Maia Sandu, din 27 ianuarie, privind nominalizarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier. Autorii sesizării consideră că îndemnul lui Gavriliță către deputați de a nu-i acorda vot de încredere, cu scopul de a declanșa alegeri anticipate, ar echivala cu „refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”.
După eșecul Nataliei Gavriliță, socialiștii au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier, însă aceasta s-a retras. În lipsa unui candidat al majorității parlamentare în acel moment, șefa statului, Maia Sandu, l-a nominalizat pe Igor Grosu, numire validată de Curtea Constituțională.