În România, Camera Deputaţilor a respins, marţi, 28 septembrie propunerea legislativă privind parteneriatul civil în pofida unui verdict al Curții Europene de Justiție din 2018, confirmat de Curtea Constituțională de la București un an mai târziu și a presiunilor europene.
S-au înregistrat 229 voturi pentru respingerea proiectului, 57 împotrivă şi 6 abţineri, relatează agenția Agerpres.
Proiectul avea ca obiect stabilirea regimului juridic al parteneriatului civil, prin instituirea principiilor, a efectelor încheierii acestora, precum şi a procedurilor ce urmează a fi aplicate de organele competente în privinţa încheierii şi încetării parteneriatelor civile.
La dezbateri, deputaţii USR PLUS s-au exprimat pentru reglementarea parteneritatului civil, cei ai AUR şi PSD au fost împotrivă, în timp ce liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a precizat că în cadrul grupului sunt două opinii.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru aceste proiecte.
Curtea Constituțională din România a confirma, în iulie 2018, dreptul la „viaţă privată” și „viață de familie” a persoanelor LGBTI, motiv pentru care au și dreptul „de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare", notau judecătorii constituţionali. Decizia venea să confirme verdictul din 2018 al Curții Europene de Justiție în dosarul Coman-Hamilton.
Pe 14 septembrie 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care se cerea Uniunii Europene să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTQ atunci când își exercită drepturile fundamentale. Rezoluția subliniază că membrii comunității LGBTQ ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniune.
Totodată, eurodeputații cereau Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României, pentru că nu a făcut nimic să traducă în practică decizia Curții Europene de Justiție în dosarul „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex.
România rămâne una din ultimele țări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia.