Parlamentarii europeni cer oficialilor din Kazahstan să elibereze deținuții politici

Un grup de legislatori europeni au cerut autorităților kazahe să elibereze toți deținuții politici și să înceteze urmărirea penală a celor care au murit în timpul tulburărilor din ianuarie în această națiune din Asia Centrală.

Subcomisia pentru Drepturile Omului a Parlamentului European a subliniat într-o declarație emisă la 24 august „importanța unei anchete transparente, cuprinzătoare și corecte a evenimentelor din 2022 ianuarie” și a cerut lui Nur-Sultan să oprească urmărirea penală a celor uciși în timpul tulburărilor.

Your browser doesn’t support HTML5

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul

Tulburările din ianuarie au avut loc după ce o demonstrație pașnică împotriva unei creșteri a prețului la carburanți în regiunea Manghystau din vestul țării a dus la proteste antiguvernamentale de amploare, dispersate violent de forțele de ordine și de armată.

Mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor și după aceea. Președintele Qasym-Zhomart Toqaev spunea că manifestațiile au fost produse de „20 000 de teroriști” din străinătate, o afirmație pentru care autoritățile nu au furnizat nicio dovadă.

Autoritățile au declarat că 238 de persoane, inclusiv 19 ofițeri de poliție, au murit în timpul tulburărilor. Autoritățile i-au catalogat pe mulți dintre cei uciși în timpul tulburărilor drept „teroriști” și au lansat anchete post mortem împotriva lor.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ars cu fierul de călcat”: Rudele spun că deținuții au fost torturați în urma protestelor masive din Kazahstan