Parlamentarii francezi doresc anchetarea presupusei finanțări a partidelor politice de către Rusia

Președinta Camerei interioare a parlamentului Franței, Yael Braun-Pivet

Membrii Adunării Naționale franceze i-au cerut președintelui Camerei inferioare a parlamentului țării să înființeze o comisie care să investigheze presupusa finanțare rusă a partidelor politice.

Într-o scrisoare adresată lui Yael Braun-Pivet, arătată reporterilor, parlamentarii au declarat că demersul a fost determinat de o recentă declasificare a informațiilor americane care arată că Rusia a plătit sute de milioane de euro partidelor politice străine „cu scopul de a ... influența alegerile”.

### Vezi și... ### Washington: Rusia a cheltuit sume uriașe ca să influențeze alegerile în zeci de țări

Cei opt parlamentari, care fac parte din partidul En Marche al președintelui francez Emmanuel Macron, au remarcat, de asemenea, că partidul de extremă dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen încă plătește un împrumut acordat de bănci rusești.

Departamentul de Stat al SUA declara pe 13 septembrie că Rusia a cheltuit în secret peste 300 de milioane de dolari începând cu 2014 pentru a influența politicieni și alți oficiali din peste 24 de țări. Informațiile au fost obținute în urma unei analize a comunității de informații americane privind eforturile Rusiei de a influența politica altor țări, a declarat un oficial american de rang înalt.

Raportul nu a spus unde anume s-au dus banii, dar afirmă că Rusia probabil va recurge din ce în ce mai mult la finanțarea politică ascunsă pentru a submina sancțiunile internaționale privind războiul său din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.