Parlamentarii ruși care au cerut ca Putin să fie acuzat de înaltă trădare, chemați la poliție

Duma de Stat în sesiune

Șapte deputați din cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, au fost chemați la poliție, după ce au cerut camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, să-l acuze pe președintele Vladimir Putin de înaltă trădare pentru decizia sa de a lansa invazia neprovocată a Ucrainei.

Cei șapte legislatori din districtul municipal Smolnîi din Sankt Petersburg au primit citații prin SMS la sfârșitul zilei de 8 septembrie, prin care li se cerea să se prezinte la poliție a doua zi pentru a completa protocoale privind acuzația de discreditare a forțelor armate ale Rusiei.

Cu o zi mai devreme, cei șapte trimiseseră o scrisoare oficială către Duma de Stat în care le cerea legislatorilor federali să inițieze procedura de destituire a lui Putin deoarece, în opinia lor, războiul în curs a afectat securitatea Rusiei.

În scrisoare se mai spunea că invazia a dus la moartea soldaților ruși, a afectat economia și condițiile economice ale cetățenilor țării, a dus la extinderea NATO în Suedia și Finlanda și a militarizat Ucraina prin asistența altor națiuni.

Scrisoarea a fost trimisă Consiliului de Securitate al Federației Ruse și liderilor a cinci fracțiuni politice din Duma de Stat.

La începutul lunii martie, Putin a semnat o lege care prevede pedepse lungi cu închisoarea pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre operațiunile militare rusești, în timp ce Kremlinul încearcă să controleze povestea despre războiul său din Ucraina, lansat la sfârșitul lunii februarie.

De asemenea, legea consideră că „lansarea de apeluri împotriva utilizării trupelor rusești pentru protejarea intereselor Rusiei” sau „discreditarea unei astfel de utilizări” sunt ilegale și sunt pasibile cu pedepse de până la trei ani de închisoare. Aceeași prevedere se aplică și în cazul apelurilor pentru sancțiuni împotriva Rusiei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va găsi UE un răspuns la criza energetică?