Parlamentele Estoniei și Letoniei au catalogat oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”

Jucării în ruinele unui bloc bombardat de ruși la Borodianka, Ucraina, 8 aprilie 2022.

Parlamentele Estoniei și Letoniei au catalogat oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, scrie The Guardian.

Parlamentul eston a declarat în rezoluția sa că forțele armate ale Rusiei au comis „crime de război sistematice și masive” împotriva națiunii ucrainene „Aceste crime sunt incitate ideologic de conducerea politică și militară a Rusiei și de autoritățile sale naționale de propagandă”.

Parlamentul Letoniei (Seim) a adoptat în unanimitate o rezoluție în care a numit acțiunile Rusiei în Ucraina drept un act de genocid.Parlamentarii letoni s-au referit la dovezi ample ale „crimelor brutale în masă” comise de armata rusă: „uciderea, torturarea, abuzul sexual asupra civililor ucraineni, inclusiv a femeilor și copiilor în Bucha, Irpin, Mariupol și în alte părți”.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat joi închiderea consulatelor țărilor baltice de pe teritoriul său, ca represalii la măsurile similare luate de aceste state ce denunță invazia rusă în Ucraina, informează AFP. În aprilie, consulatele generale ale Rusiei în Letonia, Estonia și Lituania au fost închise, la cererea autorităților locale pe fondul ofensivei ruse în Ucraina.

Peste 200 de diplomați ruși au fost expulzați la începutul lunii aprilie din mai multe țări ale Uniunii Europene, Moscova ripostând cu măsuri similare.