Parlamentul a anunțat concurs pentru funcțiile rămase vacante în CSM după pre-vetting

Dosarele candidaților care vor corespunde tuturor cerințelor concursului vor fi transmise comisiei pre-vetting.

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat concurs pentru suplinirea celor trei funcții vacante de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile. După primul concurs, doar trei din 12 candidați au trecut evaluarea pre-vetting și au fost numiți de Parlament.

La ședința din 6 aprilie, președinta comisiei juridice, deputata PAS Olesea Stamate, a propus organizarea noului concurs pentru cele trei funcții vacante. Doritorii pot depune dosarele până la 5 mai. Ulterior, comisia juridică va verifica eligibilitatea candidaților.

Pretendenții ar trebui să aibă studii juridice, de cel puțin 10 ani de experiență în domeniu, să nu fie afiliați politic, să aibă o bună reputație, să nu fie angajați în Parlament, Guvern sau instanțele judecătorești, să nu aibă la activ antecedente penale sau concedieri etc.

Dosarele candidaților care vor corespunde tuturor cerințelor concursului vor fi transmise comisiei pre-vetting. Doar cei care vor promova evaluarea vor putea fi numiți în funcții de Parlament.

Stamate a precizat că juriștii care au fost deja descalificați de comisia pre-vetting nu pot participa la noul concurs. „Dacă va fi necesar, vom mai extinde termenul depunerii cererilor, dar haideți să încurajăm oamenii să aplice”, a precizat deputata.

### Vezi și... ### Parlamentul a numit trei membri ai CSM din partea societății civile

Consiliul Superior al Magistraturii este un organ de autoadministrare a sistemului judecătoresc. Potrivit legii, el este alcătuit din 12 persoane – șase judecători, aleși la Adunarea Generală, și șase non-judecători, numiți de Parlament. Pentru prima dată în istoria R. Moldova, candidații trec printr-o verificare a integrității financiare și etice – pre-vetting.

Din 28 judecători care s-au înscris în concurs, au promovat pre-vetting-ul cinci. Toți ceilalți au contestat deciziile comisiei pre-vetting la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații urmează să își aleagă reprezentanții la Adunarea Generală din 28 aprilie.

Din rândul societății civile, la concurs au participat 12 persoane, din care trei au primit undă verde de la comisia pre-vetting. Cei trei au fost numiți în funcții pe 30 martie. Pe lângă cei trei non-judecători, în consiliu mai activează magistrata Nina Cernat, singura reprezentantă din vechea componență a CSM. Astfel, actualul CSM este compus din patru membri.

Pe 4 aprilie, la prima sa ședință, consiliul a decis să se adreseze la Curtea Constituțională, ca instanța să verifice cât de funcțional este CSM în această formulă, cu patru din 12 membri. Între timp, consiliul a decis să examineze doar chestiuni urgente și organizatorice și să nu ia decizii cu privire la carierele judecătorilor.

### Vezi și... ### CSM se va adresa la Curtea Constituțională. Cum a avut loc prima ședință în noua componență