Parlamentul a aprobat detașarea pacificatorilor moldoveni în Bosnia și Herțegovina

Militari din Batalionul 22 de menținere a păcii, evaluați de experți internaționali la poligonul Bulboaca.

Parlamentarii au susținut inițiativa Ministerului Apărării de a trimite 20 de pacificatori moldoveni la operațiunea militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Hotărârea a fost adoptată în ședința din 11 iulie.

Potrivit proiectului votat de 61 de deputați, cei 20 de militari moldoveni vor participa la operațiune în componența contingentului român, care la rândul său face parte dintr-un batalion multinațional, dislocat la Sarajevo.

Proiectul a fost prezentat în fața deputaților de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, care a spus că prin participarea la EUFOR ALTHEA, R. Moldova valorifică angajamentul de „contribuitor la pacea și securitatea” în Europa.

Contingentul moldovean va efectua, între altele, misiuni de patrulare și evacuare, misiuni de securizare a aeroportului din Sarajevo, precum și a depozitelor de arme și muniții.

Misiunea va începe din 1 octombrie 2024 și va dura 12 luni. În această perioadă, statul va cheltui 7,2 milioane de lei pentru diurnele și asigurările de sănătate pentru militari.

România va acoperi celelalte cheltuieli: instruirea colectivă la predetașare, transport în/din cadrul operației militare, cazarea, hrana, servicii spălare, evacuarea personalului, tratament medical, etc. De asemenea, țara vecină va asigura logistica.

Participarea în comun a contingentelor din România și Republica Moldova la misiuni internaționale a devenit posibilă după amendarea a acordului bilateral privind cooperarea în domeniul militar. Potrivit modificărilor, cele două țări se vor sprijini în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Moldova s-a angajat să contribuie la operațiunea din Bosnia în cadrul unei conferințe UE de la Bruxelles, din 18 aprilie 2024, dedicată misiunilor militare europene. În prezent, în cadrul EUFOR ALTHEA sunt prezente 22 de țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te