Parlamentul a majorat bugetul asigurărilor sociale de stat

Veniturile și cheltuielile Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru acest an vor fi majorate cu aproape 1 miliard de lei (4,1%), potrivit votului tuturor deputaților care au fost astăzi la ședința parlamentului. A fost prima lectură. Vor crește, în special, cheltuielile de personal, pentru bunuri și servicii, pentru prestațiile sociale, inclusiv pentru actualizarea coeficientului de indexare a pensiilor și de majorare a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 2000 lei, începând cu 1 octombrie 2021.

Modificarea veniturilor și cheltuielilor se referă și la creșterea mărimii medii a alocațiilor, inclusiv pentru susținerea persoanelor care nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensie (alocații sociale)

De asemenea, vor crește cheltuielile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități. Vor fi mărite și cheltuielile pentru asigurarea cu pensii militarilor în termen și familiilor acestora, pentru susținerea financiară a persoanelor în caz de dizabilitate sau deces survenită în urma accidentelor de muncă prin capitalizarea plăților periodice ca și cele legate de asigurarea cu pensii pentru oamenii care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl și familiilor acestora .

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 urmează a votat în lectură finală.