Candidatura lui Mircea Catîrău a fost propusă legislativului de Comisia juridică a Parlamentului, care în prealabil a verificat integritatea lui. Catîrău, care este neafiliat politic, a fost propus de Partidul Acțiune și Solidaritate.
El a fost nominalizat membru CEC cu suportul a 59 de deputați ai partidului de guvernământ și a unui deputat independent. Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor s-a abținut de la vot.
Mircea Catîrău îl va înlocui la CEC pe Alexandru Berlinschii, fost secretar al CEC, propus tot de PAS. Berlinschii și-a dat demisia la sfârșitul lunii martie 2024, invocând motive „personale și legate de viața privată”.
Până acum, Mircea Catîrău a activat la Ministerul Finanțelor.
Actuala componență a Comisiei Electorale Centrale este formată din nouă membri, după prevederile fostului Cod Electoral, având un mandat pentru perioada 2021 - 2026. Unul este desemnat de președintele Republicii Moldova, iar ceilalți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.
Noul Cod Electoral prevede o componență formată din 7 membri, dintre care câte unul va fi numit de președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii și Guvern, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Alți patru membri vor fi numiți de Parlament, dintre care doi vor fi propuși de majoritatea parlamentară, unul propus de opoziția parlamentară sau fracțiunea de opoziție cu cei mai mulți deputați și un membru propus de societatea civilă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te